Kievul a solicitat cancelarului german Olaf Scholz transferarea a nouăzeci și trei de avioane multirol Panavia Tornao către Ucraina.

Andrij Melnik, adjunct al ministrului ucrainean de externe, a motivat că Germania va retrage din dotare avioanele din acest tip.

Melnik a scris pe contul său de Twitter că Bundeswher deține 93 de Tornado care vor fi scoase din uz și înlocuite cu avioane F-35 Lightning II.

“I have a creative proposal to our German friends. The Bundeswehr has 93 Tornado multirole combat aircraft that will be decommissioned soon & replaced by F-35. Though it’s an old jet fighter, but still very powerful. Why not to deliver these Tornados to Ukraine?”

Citat de pe Twitterul oficialului ucrainean.

Interesantă și surprinzătoare ideea lui Melnik, nu-i așa?

La data apariției sale, Panavia Tornado punea pe gânduri blocul estic. Multirolul european nu avea rival în URSS sau în țările Tratatului de la Varșovia, fiind superior tehnologic dar și prin capabilitățile de a executa mai multe tipuri de misiuni.

Fără a fi avionul care să asigure superioritatea aeriană într-un eventual război NATO-Tratatul de la Varșovia, Tornado era în acele vremuri avionul perfect pentru a susține doctrina air-land battle.

N-a fost să fie, pe demonstratelea, contra Est, dar avioanele Tornado britanice și ale Arabiei Saudite și-au demonstrat calitățile în operația Desert Storm care a culminat cu eliberarea Kuweitului și înfrângerea Irakului.

Tornado este acum în prag de pensionare, la ce ar mai fi bun în cadrul războiului ruso-ucrainean?

Păi, la fel, tehonologia își poate spune cuvântul.

Iar Ucraina nu dorește aceste avioane pentru obținerea superiorității aeriene. Într-o ipotetică cedare a avioanelor Tornado către Kiev, nu le vom vedea angajând lupte aeriene cu avioanele de vânătoare rusești. Nu-i ca în filmul Top Gun aici, chiar dacă Tornado are aripi cu geometrie variabilă precum F-14 Tomcat… Poate că în BVR Tornado ar putea obține victorii aeriene, dar nu ar face față la dog-fight avioanelor inamice din tipurile MiG-29 sau Su-27, neavând nici cea mai mică șansă contra Su-30 și Su-35.

Daar, să-i ferească sfinții pe rușii de la sol…

Tornado este superior avioanelor Suhoi Su-24 din dotarea Ucrainei.

D-aia cere Kievul Tornado.

Iulian Iamandi