Adjunctul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Kateryna Pavlichenko, a informat că 700 000 de militari sunt implicați în lupta împotriva invaziei rusești asupra țării sale.

De asemenea, Pavlichenko a transmis că de la începutul războiului Ucraina a înregistrat 40 000 de pierderi de vieți omenești, iar trei milioane de cetățeni au rămas în teritoriile ocupate temporar de către Rusia.

Ucraina vs Rusia

Ucraina vs Rusia

Pavlichenko a mai spus că mulți dintre cei implicați în război, atât combatanți cât și civili, în special copiii, au nevoie de ajutor specializat din partea psihologilor profesioniști.

Oficialul ucrainean a declarat că participanții la o ședință condusă de către premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, alături de prima doamnă, Olena Zelenska, au discutat implementarea unui Program Național de Sănătate Mentală și Sprijin Psihologic.

“We have planned specialized training for psychologists and social workers, including specialists working in the defense sector. We are also adapting the World Health Organization’s mobile applications for self-diagnosis to our needs.”

Pavlichenko a precizat că psihologi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au întâmpinat provocări noi: aceștia au lucrat în perioada evacuării din zonele de lupte intense cu supraviețuitori ai captivității și torturii din partea militarilor ruși, la punctele de trecere a frontierei și în gări, la adăposturile antiaeriene, etc.

“The enemy is deliberately mutilating our people. All these events will leave their mark, but I’m sure we will be able to return to normal life. Together, we will pass all tests.”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că cel puțin șaizeci de procente din populația Ucrainei are nevoie de suport psihologic din cauza războiului.

Iulian Iamandi