Ucrainienii, cel mai probabil deranjați de apropierea saudiților de Rusia, au suspendat cooperarea cu aceștia în dezvoltarea și producția comună a avionului militar de transport Antonov An-132.

Antonov An-132 - Defence Blog

Antonov An-132 – Defence Blog

Alexander Donets, președintele Antonov State Company, a anunțat că Ucraina va continua să construiască An-132 cu un partener nou.

“In the framework of this project, an An-32D was built and tests began, but for reasons not related to the Antonov company, this process has stopped. There have been changes in the project partners in Saudi Arabia.”

În luna Februarie a anului 2016 Arabia Saudită a semnat contractul cu un număr de companii ucrainiene, inclusiv Antonov, pentru constituirea a cinci organizații specializate în transferul și organizarea locală a tehnologiilor pentru avioane militare și civile, sateliți, radare și energie verde.

KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology) și compania Antonov au planificat un joint venture pentru construirea a 80 de avioane, unele dintre acestea în Ucraina, iar altele în Arabia Saudită.

Antonov An-132 este o versiune avansată a avionului de transport An-32.

Primul exemplare de An-132 a zburat în Ucraina la finalul anului 2016 în prezența președintelui Petro Poroshenko și a unei delegații saudite.

Iulian Iamandi