Slovacia a predat primele patru avioane de vânătoare tactică MiG-29 Ucrainei, a anunțat Jaroslaw Nad, ministrul slovac al apărării.

De câteva zile a fost vorba doar de câteva zile și iată, slovacii s-au ținut de cuvânt spre suprinderea scepticilor din ambele părți a tribunei de spectatori și beligeranți direcți sau aflați în sprijin.

Iar în următoarele câteva zile, Ucraina va recepționa, dacă nu a făcut-o deja, alte patru avioane MiG-29.

Slovacia a anunțat oficial că va transfera Ucrainei treisprezece MiG-29, dintre care zece cu motoarele instalate.

O altă țară membră NATO, Polonia, a anunțat că va transfera Ucrainei până la douăzeci de astfel de avioane de luptă.

De avioanele MiG-29 românești despre care vorbesc habarniști celebri pe la televiziuni, nu mă întrebați. Știu doar cum arătau acum niște ani:

MiG-29 romanesc

MiG-29 romanesc

MiG-29 romanesc, alt MiG-29 romanesc

MiG-29 romanesc, alt MiG-29 romanesc

Subiect încheiat, nu?

Revenind la subiect, MiG-29 a fost principalul avion de luptă al Forțelor Aeriene Ucrainene înainte de declanșarea invaziei rusești asupra acestei țări.

Ucrainenii posedau vreo cincizeci de MiG-29 în serviciul operativ, alte 20 fiind mai apoi readuse în stare de exploatare cu piese de schimb furnizate de către țări din Europa Centrală și de Est.

Evident, unele au fost pierdute la sol iar altele în misiuni de luptă. Unele surse informează că Ucraina a pierdut cel puțin 18 avioane MiG-29 operaționale.

Și nu, nu vă așteptați ca eticheta cu nume să fie de ajuns. Avioanele MiG-29 ucrainene sunt inferioare celor rusești.

Dar, e posibil ca avioanele MiG-29 ale occidentului să fie înarmate – după cum a fost anunțat – cu rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM.

Iulian Iamandi