Geopolitica

Ucraina a desemnat Rusia drept stat agresor!

Criza din Ucraina devine şi mai interesantă

Criza din Ucraina devine şi mai interesantă

Parlamentul de la Kiev a desemnat Rusia drept stat agresor şi a anunţat că republicile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt organizaţii teroriste. Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni la adresa Rusiei în urma atacului de la Mariupol. Între timp continuă luptele în estul Ucrainei, iar Moscova a trimis un al 12-lea convoi către Donbas. O corespondenţă externă de Liviu Iurea.

Convoiul, al 12-lea ca număr, a plecat în jurul orei 06:00 de la unitatea Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă de la Noghinsk, o suburbie a Moscovei. Coloana va face o primă escală la Voronej, după care la Rostov se va alătura altor camioane venite din alte regiuni ale Rusiei.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă nu precizează cât de numeros este aşa-zisul convoi umanitar şi nici ce cuprinde. De obicei, agenţiile de presă se limitează doar la fraze generale de genul “alimente, medicamente şi alte produse de primă necesitate”.

Responsabili de rang înalt din armata ucraineană apreciază că aceste aşa-zise „ajutoare umanitare” reprezintă de fapt sprijin inclusiv militar pentru rebelii pro-ruşi care luptă la Doneţk şi Lugansk.

De fiecare dată, Ucraina a atras atenţia că prin trimiterea acestor transporturi cu un conţinut necunoscut, fără acordul şi permisiunea autorităţilor de la Kiev, Rusia încalcă legislaţia ucraineană şi internaţională.

Mai multe asociaţii militante pentru drepturile omului din Rusia susţin că aceste convoaie sunt folosite inclusiv pentru a repatria trupurile neînsufleţite ale soldaţilor ruşi ucişi în luptele cu armata ucraineană.

Moscova a negat de fiecare dată că are efective militare în estul Ucrainei şi admite doar că cetăţenii ruşi care luptă în Donbass sunt acolo doar pe bază de voluntariat.

Sursa: TVR

13 Comments

  • Pai nici nu ar fi o idee buna. Ucraina nu se descurca in fata teroristilor din zona ATO, ca sa ma exprim in modul lor.

   Putin de-abia asteapta o asemenea mutare. De abia din momentul acela am vedea adevarata putere a masinii de propaganda a Rusiei si imediat Ucraina ar fi statul agresor.

   Militar vorbind, rusii ar face practica pe ei (de data asta) la scara larga.

 • Ce sa zic….cred ca de abia astepta rusnacii sa le gaseasca motive ‘fascistilor’ ca sa-i puna la punct dpdv al doctrinei politico-economice de urmat in viitor. Ucraina putea sa reprezinte un pericol militar pentru Rusia, doar daca se infruntau la inceputul anilor 1990, sau daca Ucraina isi pastra puterea militara de atunci, in raport cu fortele ruse. Acum vecinii nostri par si desculti si dezbracati in fata ivanilor. Nu prea au nicio sansa in mod direct, poate ca din cauza asta nici nu prea se agita prea tare sa sfarseasca insurectia din estul tarii, sa nu-i provoace prea tare pe rusi si sa nu le dea motive sa-i caute pe la Kiev. Ucraian are nevoie de pace si cel putin 10 -15 ani de eforturi militaro-economice sustinute sa poate emite pretentii in fata unei eventuale ofensive ruse. Dar cum lucrul asta nu prea e posibil, cred ca domniile lor vor incerca sa stea pe treaba lor si sa spere ca nu va fi si mai rau de atat. Dar ma cam indoiesc, sincer! Sper ca macar Novorossia sa nu se concretizeze si sa ramana la nivel de vis orgasmico-geopolitic rusesc. In cel mai bun caz, noi putem invata multe din experienta ucraineana si in aceasta/urmatoarea perioada in care ursul isi linge ranile si isi recapata puterile, sa putem sa fim capabili sa le stam in cale, cu tarie, daca le vine in minte sa ne intrebe de sanatate si vestul se face ca ploua, asa cum a mai facut in trecut! PEACE

  • Romania va face ce va decide NATO si ceva declaratii acuzatoare la adresa Rusiei.

   Mai practic vorbind, probabil se vor mai lua niste zero virgula ceva de pe la alte ministere si va fi sporit un pic bugetul MApN.

   Pe durata conflictului, nivelul de alarmare ar creste pentru toate uniformele si s-ar desfasura si mai multe exercitii comune cu aliatii.

   Foarte probabil s-ar pompa ceva mai multe fonduri in programele de inzestrare cu importanta strategica (modernizarea fregatelor, TBT, IAR-DT, sistemul de lupta soldatul viitorului, etc.), iar ca si achiztii externe probabil ca am cumpara cate ceva dar nu prea mult – 4 – 6 baterii de obuziere grele compatibile NATO si inca vreo transa de Panhard PVP.

  • Si de cati rusi pe mp e nevoie pt. a imobiliza toata apa din MN ?

   In sine,treaba cu armele anti-acces in MN e veche de zeci de ani.Nu-i nici o noutate.Ce apare acum public e doar gargara ieftina de ambele parti.Unii se dau fortosi,altii ii injura de mama.Circus ieftinus.
   Practic nu se schimba nimic.

   • dupa parerea mea crimeea a fost doar calul troian tinut in casa ucrainienilor ..multi ani ptr a tine in sah tocmai ucraina …nu marea neagra
    si tocmai novorussia asta
    in momentul actual rusii joaca la ceva ce considera ei au jucat cei din nato in coloniile lor de prin lume
    principalul argument al unei aliante nu sta in stampila pusa intr-un document ..ci in incredere
    asa ca rusii ar fi incantati sa atraga vreun stat nato…sau sub o anumita influenta (dupa ei) ,intr-un conflict in care sa nu poata interveni(cu drept…dupa scrisurile aliantei)alianta sau prietenul cel mare..
    de ce??
    tocmai ptr a submina increderea si a pune bazele unei viitoare disolutii(nu pe hartie…data cu stampila)…ci una de facto acceptata pe din dos(genul nevasta stie ca am amanta …dar accepta situatia cat ei ii convine)…macar pe la margine ,daca nu la nucleu
    din multe pct de vedere nu e ceva imposibil(cu unii de prin ue …e..)
    asa ca pe de o parte se vede ca ptr noi e foarte importanta relatia cu sua …pe langa apartenenta nato
    cu ucrainienii …parerea mea e ca nu vor un asalt masiv pe toate fronturile ptr a cuceri teritorii..ptr ca teritoriile sunt …un zero mare fara impingerea populatiei inspre ..
    si de fapt ii vor tine in dinti …ii mai scutura putin ,ii mai lasa sa respire ,ii mai scutura putin …ii sangereaza putin cate putin pana ii aduc in punctul in care vor accepta de buna voie ce vor ei
    ..si fara ianukovici la putere

    • …sunt de acord.. Crimeea este indreptata acum impotriva Ucrainei ( pe termen lung insa este o pozitie exceptionala care interzice orice aspiratii belicoase ale NATO la sud-est).
     …Ratiunea este urmatoarea.
     1.Ca Ucraina sa fie integrata in EVRAZES trebuie sa fie slaba. Mai slaba ca acum cand regele bomboniadei inca braveaza…
     2. Bugetul Ucrainei este alimentat masiv de taxele pe gazul rusesc tranzitat. Care este gazul europenilor pentru ca noi platim pentru el. O parte semnificativa din pretul gazelor rusesti sunt taxele Ucrainei..
     3. Daca Ucraina nu incaseaza taxele de tranzit intra in faliment. Adica daca nu intra in bugetul de stat valuta sau gazul echivalent pe care sa-l vanda in nume propriu. Dar cum primesc europenii gazul lor pentru care au platit daca Ucrainei i se inchide definitiv robinetul ?
     4. Prin South Stream sau altfel…prin noul acord ruso-turc…blue stream sau cum ai vor zice. Printr-o ruta care ocoleste Ucraina. Turcia va fi noua Ucraina. Tot speculativa dar rusii nu vor Turcia in EVRAZES ci Ucraina asa ca pentru ei nu va conta. In felul asta europenii primesc marfa pe care o platesc, rusii contravaloarea marfii iar Ucraina ..nimic! Bugetul intra in colaps…
     5. In momentul ala Ucraina piere sau intra in EVRAZES.

     cam asta e logica razboiului economic caci pe cel “fierbinte” haholii al pierd cu gratie…

     …iar NATO e un “pod prea indepartat”…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: