Criza din Ucraina devine şi mai interesantă

Criza din Ucraina devine şi mai interesantă

Parlamentul de la Kiev a desemnat Rusia drept stat agresor şi a anunţat că republicile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt organizaţii teroriste. Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni la adresa Rusiei în urma atacului de la Mariupol. Între timp continuă luptele în estul Ucrainei, iar Moscova a trimis un al 12-lea convoi către Donbas. O corespondenţă externă de Liviu Iurea.

Convoiul, al 12-lea ca număr, a plecat în jurul orei 06:00 de la unitatea Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă de la Noghinsk, o suburbie a Moscovei. Coloana va face o primă escală la Voronej, după care la Rostov se va alătura altor camioane venite din alte regiuni ale Rusiei.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă nu precizează cât de numeros este aşa-zisul convoi umanitar şi nici ce cuprinde. De obicei, agenţiile de presă se limitează doar la fraze generale de genul “alimente, medicamente şi alte produse de primă necesitate”.

Responsabili de rang înalt din armata ucraineană apreciază că aceste aşa-zise „ajutoare umanitare” reprezintă de fapt sprijin inclusiv militar pentru rebelii pro-ruşi care luptă la Doneţk şi Lugansk.

De fiecare dată, Ucraina a atras atenţia că prin trimiterea acestor transporturi cu un conţinut necunoscut, fără acordul şi permisiunea autorităţilor de la Kiev, Rusia încalcă legislaţia ucraineană şi internaţională.

Mai multe asociaţii militante pentru drepturile omului din Rusia susţin că aceste convoaie sunt folosite inclusiv pentru a repatria trupurile neînsufleţite ale soldaţilor ruşi ucişi în luptele cu armata ucraineană.

Moscova a negat de fiecare dată că are efective militare în estul Ucrainei şi admite doar că cetăţenii ruşi care luptă în Donbass sunt acolo doar pe bază de voluntariat.

Sursa: TVR