Aviaţie

UAE receptioneaza primul lot de rachete turcesti Cirit

 

roketsan cirit 70"

roketsan cirit 70″

Daily Sabah 5 mai 2014 – UAE – Emiratele Arabe Unite au anuntat receptionarea primului lot de 2000 de rachete turcesti produse de Roketsan – Cirit din comanda de 10000 de bucati.

Racheta Cirit va echipa platforme terestre, elicoptere de atac si gunship dar si avioane ale UAE.

Una dintre platformele beneficiare ale dotarii cu aceste rachete va fi si elicopterul de atac AH 64D Apache ale UAE – racheta fiind o alternativa ieftina la mult mai puternicul Hellfire.

Racheta Cirit este o arma cu ghidaj semiactiv laser, fiind echipata cu o varietate de incarcaturi de lupta de la: incarcatura puternic exploziva, antipersonal, incendiara, pana la varianta penetranta antiblindaj.

Diametrul rachetei de 70 mm combinat cu masa de doar 14 kg, lungimea de 1.9 m si raza de actiune cuprinsa intre 1500-8000 de metri o fac o arma ideala pentru confruntarile urbane si antiinsurgenta acolo unde este nevoie de precizie mai mult decat de putere de penetrare a tintelor.

Datorita dimensiunilor reduse si a masei relativ mici, racheta va fi integrata si pe cele 18 avioane ale UAE – IOMAX Air Tractor AT-802 light-strike turboprop aircraft.

Nu se stie inca nimic despre ce platforme terestre vor beneficia de aceasta racheta dar este de asteptat ca ele sa fie grupate in pachete de cate 2 lansatoare a cate 4 rachete conform Jane’s: http://www.janes.com/article/37520/uae-begins-receiving-cirit-missiles

Racheta Cirit continua sa se dezvolte, producatorul Roketsan fiind in faza avansata de dezvoltare a lansatoarelor de 7 si 19 rachete pentru elicopterele de atac care beneficiaza de compatibilitatea cu  MIL-STD-1760.

 

– Dipl. Ing. Marius-Eugen Fenchea –

2 Comments

 • Uitati-va la toate achizitiile petrolistilor.Astia cand cumpar cumpara cu zecile de mii,Probabil vor sa puna si la borcan ca altfel nu pot sa inteleg in ce imprejurari pot astia sa traga 10000 de rachete

  • Ei nu e chiar asa, sa nu exageram, nu este Hellfire II si nici Spike ER, Cirit-ul este un fel de STAR 80 L dar mult mai perfectionat si proiectat de la inceput ca racheta ghidata.
   Ori ca sa folosesti bine un Hellfire poate este util sa ghidezi pe tinta si sa te antrenezi tragand stiu eu- 5-10 bucati de Cirit chiar daca efectul la tinta nu este asa de spectaculos.
   Cirit-ul se preteaza atacului blindatelor usoare, MLI-uri si IFV-uri/TBT-uri care nu au scoarta groasa a tancurilor moderne.
   Sa nu uitam ca toate statele din Golf sunt mai mult sau mai putin absolutiste si mai tre sa sperii si insurgentii locali de ocazie.
   Nu in ultimul rand ia in considerare ca cine stie cat timp pot sa cumpere din astea si nu le vine la Turci de a pune un embargo.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: