Contractorul civil Sierra Nevada Corporation (SNC) a anunțat livrarea celui de-al treilea avion A-29 Super Tucano către U.S. Air Force Special Operations Command (AFSOC).

A-29 Super Tucano se află pe lista mea de dorințe pentru dotarea Armatei României.

A-29 Super Tucano - AFSOC

A-29 Super Tucano – AFSOC

Sierra Nevada Corporation a comunicat că A-29 este avionul cu cea mai modernă și capabilă tehnologie de pe piață, la categoria sa și este destinat pentru misiuni AFSOC Combat Aviation Advisor (CAA). În cadrul acestor misiuni se dezvoltă capabilitățile partenerilor.

Primele două astfel de avioane au fost livrate către AFSOC la începutul lunii curente și deja zboară în misiuni executate de la Hurlburt Air Force Base.

De ce se află A-29 Super Tucano pe lista mea de dorințe pentru înzestrarea Armatei României?

În primul rând, Forțele Aeriene Române au nevoie de un avion modern care să înlocuiască avioanele Iak-52 din inventarul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic “Aurel Vlaicu” de la Boboc. Aceasta se poate realiza prin achiziționarea unui număr de avioane tip Tucano.

O altă nevoie a Armatei României este dotarea cu un avion cu playtime mare pentru instruirea avansată, dar ieftină a piloților din cadrul Academiei Forțelor Aeriene și a operatorilor FAC și JTAC.

Și posibilitățile de exploatare pentru Super Tucano în instruirea militarilor români pot fi dezvoltate prin participarea la exerciții, cu costuri reduse comparativ cu F-16.

Ah, să nu uit! A-29 Super Tucano este avionul perfect pentru misiunile de patrulare pe frontieră. Știm de ce.

Iulian Iamandi