Eurofighter Typhoon - Saber Guardian 17 - Argedava Saber 17

Eurofighter Typhoon – Saber Guardian 17 – Argedava Saber 17

Marea Britanie a propus dezvoltarea parteneriatului strategic si industrial in incercarea de a castiga competitia ce are ca scop final inlocuirea avioanelor de lupta F-16 ale Belgiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Aararii, “propunerea se refera la 34 Eurofighter Typhoon, insotite de oferta de parteneriat strategic profund, in domeniul apararii si cel industrial intre guvernul britanic si cel belgian”.

14 Februarie a fost termenul limita pentru depunerea ofertelor finale in cadrul competitiei belgiene pentru echiparea cu un nou avion de lupta. Castigatorul competitiei va fi desemnat mai tarziu in cursul acestui an iar primele livrari urmeaza sa inceapa in 2023.

Britanicii conduc efortul Eurofighter in competitia cu Lockheed Martin F-35A pentru inlocuirea flotei de 54 F-16 A/B MLU pe care belgienii le opereaza in momentul de fata. Din grupul Eurofighter mai fac parte Germania, Italia si Spania.

Anterior, Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat o potentiala vanzare catre Belgia a 34 avioane F-35A JSF, pentru o valoare totala de peste 6.5 miliarde de dolari. Din aceasta suma 2 miliarde sunt contravaloarea serviciilor si echipamentelor non-MDE (Major Defense Equipment – Echipament major din domeniul apararii) iar restul de 4.53 miliarde de dolari o reprezinta contravaloarea a 34 bucati F-35A cu decolare/aterizare conventionala si 38 motoare Pratt & Whitney F-135 (dintre care 4 de rezerva).

Belgienii ar putea fi astfel nevoiti sa achite un pret mediu de peste 133 milioane de dolari pentru fiecare F-35A achitionat in eventualitatea in care americanii vor castiga competitia. In aceasta suma (mult mai mare decat valorile declarate de americani) nu sunt incluse nici costul armamentului nici cel al echipamentelor si resviciilor non-MDE.

Desi nu (mai) participa in mod direct la competitie, francezii de la Dassault spera in succesul abardarii lor directe a unui acord interguvernamental pentru furnizarea a 34 avioane omnirol Rafale. Astfel, martea trecuta CEO-ul Dassault, Eric Trappier, a semnat 13 acorduri de cooperare cu firme belgiene ridicand astfel la peste 30 numarul de contracte de colaborare industriala semnate cu firme din Belgia.  Acestea se refera la asigurarea serviciilor pentru Rafale (in eventualitatea unei achizitii de catre Belgia), instruirea personalului ingineresc si munca la proiecte de drone. Alte zone acoperite de aceste acorduri se refera la linii de fabricatie automatizate, simulari, cercetarea in domeniul materialelor avansate si  mentenanta predictiva.

Francezii promit investitii de 20 miliarde de euro in cazul in care Belgia va achizitiona Rafale, investitii esalonate pe o perioada de 20 de ani si care vor asigura peste 5000 de locuri de munca.

De cealalta parte a Canalului Manecii, BAE – principalul contractor britanic in programul Eurofighter, a semnat deja acorduri cu 20 de firme belgiene. Englezii propun integrarea Belgiei in sistemul de sprijin logistic si antrenament al RAF. De asemenea englezii propun infiintarea mai multor centre si parteneriate pe partea de cercetare si securitate cibernetica.

Marius Constantin