Type 55, distrugator chinez clona de DDG-1000

Type 55, distrugator chinez clona de DDG-1000

In dimineata asta am vazut in ograda lui Solomon imaginea de mai la deal si iar am inceput sa imi pun intrebari.

Nu stiu cat este de reala treaba, ca si plan zic, dar prietenii si vecinii nostri chinezi ne-au obisnuit ca mai intai sa inunde internetul cu traznai facute pe calculator cu care sa-i faca pe toti sa se scarpine in cap sau sa-si plezneasca fruntile, iar atunci cand nimeni nu mai intelege nimic… sa apara imagini “scapate” tot in online, de pe la testari.

Ca de fiecare data, balanta cugetarilor oscileaza intre convingerea ca terranii vor fi dominati economic si aceea ca in programul viitor avem o noua conflagratie internationala – una “cu de toate”.

Dar, astea-s clasice deja. Buba e ca de-ar avea capabilitatea – si cam ne surprind cu ce au, din recolta culeasa direct de la sursa – e de speriat capacitatea de productie si ar putea dispune in cativa ani de mai multe Type 55 decat americanii, nave cel mai probabil superioare oricarei nave militare prezente in orice alte ordini de bataie.

Cu multi ani in urma, cand inca aveam timp sa urmaresc evolutia ceva mai domoala a Chinei pe plan tehnico-militar, ma gandeam ca ne-am putea trezi cu un numar foarte mare de nave corsar chineze facand ravagii pe marile si oceanele planetei, cu rezultat pe langa care navele corsar germane din primul si al doilea razboi mondial sa fie trecute la grupa de incepatori.

Cu ipoteticul, ori nu, Type 55 intrat in schema, crucierele navelor civile chineze inarmate ar putea fi nu doar suplimentate de cateva astfel de distrugatoare stealth, ba chiar mai mult, atentia gruparilor de cautare-distrugere americane si aliate ar fi concentrata asupra celor mai puternice amenintari – iar Type 55 ar fi… un fel de U-Boat-uri, ca si pericol, data fiind dificultatea detectarii acestora.

 

– Iulian Iamandi –