Geopolitica Marină

Type 55: posibila clona de DDG-1000 Zumwalt?

Type 55, distrugator chinez clona de DDG-1000

Type 55, distrugator chinez clona de DDG-1000

In dimineata asta am vazut in ograda lui Solomon imaginea de mai la deal si iar am inceput sa imi pun intrebari.

Nu stiu cat este de reala treaba, ca si plan zic, dar prietenii si vecinii nostri chinezi ne-au obisnuit ca mai intai sa inunde internetul cu traznai facute pe calculator cu care sa-i faca pe toti sa se scarpine in cap sau sa-si plezneasca fruntile, iar atunci cand nimeni nu mai intelege nimic… sa apara imagini “scapate” tot in online, de pe la testari.

Ca de fiecare data, balanta cugetarilor oscileaza intre convingerea ca terranii vor fi dominati economic si aceea ca in programul viitor avem o noua conflagratie internationala – una “cu de toate”.

Dar, astea-s clasice deja. Buba e ca de-ar avea capabilitatea – si cam ne surprind cu ce au, din recolta culeasa direct de la sursa – e de speriat capacitatea de productie si ar putea dispune in cativa ani de mai multe Type 55 decat americanii, nave cel mai probabil superioare oricarei nave militare prezente in orice alte ordini de bataie.

Cu multi ani in urma, cand inca aveam timp sa urmaresc evolutia ceva mai domoala a Chinei pe plan tehnico-militar, ma gandeam ca ne-am putea trezi cu un numar foarte mare de nave corsar chineze facand ravagii pe marile si oceanele planetei, cu rezultat pe langa care navele corsar germane din primul si al doilea razboi mondial sa fie trecute la grupa de incepatori.

Cu ipoteticul, ori nu, Type 55 intrat in schema, crucierele navelor civile chineze inarmate ar putea fi nu doar suplimentate de cateva astfel de distrugatoare stealth, ba chiar mai mult, atentia gruparilor de cautare-distrugere americane si aliate ar fi concentrata asupra celor mai puternice amenintari – iar Type 55 ar fi… un fel de U-Boat-uri, ca si pericol, data fiind dificultatea detectarii acestora.

 

– Iulian Iamandi –

12 Comments

 • cu ani in urma a aparut o carte scrisa de james adams intitulata urmatorul- ultimul razboi mondial, pe care un fost comandant efectiv m-a fortat s-o invat.

  tin minte ca intr-un capitol un ofiter us navy zicea despre marina chineza ca “se joaca si ei de-a baietii mari (big boys)”, dar ca de fapt n-au capabilitati.

  sunt convins ca i-a inghetat pe buze respectivului ofiter zambetul superior intre timp.

 • eu cu avalansa de dotari chinezesti sunt curios daca sunt chiar ceea ce par sau sunt ceva de genul asta:
  http://acidcow.com/pics/20110517/lambo_05.jpg
  Exista meseriashi care-si fac “ferrari-uri” din spuma de poliuretanica chituita si vopsita, totul aplicat pe un sasiu de Golf sau Honda. Evident nu prind 300/ora dar arata bine sa te dai mare in cartier daca n-ai nici un sfert din cat costa un Ferrari adevarat. Si Romaero poate sa faca un avion fatetat, vopsit negru, cu S-duct-uri, suparat tot. Asta nu inseamna ca va fi stealth, supermanevrabil, samd.

  • stelian, tu ai citit despre razboiul din coreea? cand s-au dus “voluntarii” chinezi inarmati si instruiti rudimentar peste unele dintre cele mai bine instruite si dotate trupe din lume, usmc.

   a fost una dintre putinele situatii din istorie cand unitatile usmc au iesit sifonate rau.

   nu e o bucurie sa ai in fata cateva sute de mii de-astia mici cu ochi oblici care sunt hraniti cu doi pumni de orez si dorm si pe zapada, chiar daca-s dotati cu roabe sau carute cu coviltir.

   • xv, nu vreau sa sune lipsit de respect dar de ce ai impresia ca ai de-a face cu copii? Ce legatura are Razb din Coreea cu ce am spus eu? Eu am exprimat doar posibilitatea ca o parte din aparatele Chinei sa fie forma fara fond, adica solutii tehnice sau de design copiate ad-literam fara a avea in spate “the inner works”. Asta n-are de-a face cu tacticile de “human wave” folosite de China in anii ’50.

    • am pus o intrebare, nu te-am considerat copil :D.

     consider intr-adevar ca pe partea tactica mai ai de invatat si ca ai un urias bias cognitiv in legatura cu orice nu e american.

     consider de asemenea ca pe partea tehnica te pricepi (mai mult decat mine probabil).

     deci, nu era vorba despre human wave, era vorba ca si in ipoteza probabila ca ei fabrica multe butaforii, e un pas inainte fata de ce aveau.

     chiar daca doar 10% din ce produc e pe bune, e nasol.

     • @xv: Chinezii au progresat mult, enorm, asta e clar ca lumina zilei pt. oricine si pe viitor vor fi un challenger serios. Nu mai spun de resursele umane si materiale pe care le au. Dar mi se pare si ca de multe ori blufeaza.
      Ai avut dreptate, ma intereseaza masinile de lupta ca masini, cu tactica si alte chestii militare nu prea am o treaba.

 • Pai exista posibilitatea ca aia micii si galbeni sa fi copiat planurile USA si al lor Zumvalt – alt scenariu ar fi ca doar seamana intre ele din cauza caietului de sarcini apropiat.
  Eu cred urmatorul lucru – degeaba ai ceva care seamana cand nu ai aceleasi arme sau calitatea si disponibilitatea lasa de dorit.
  Pe ce ma bazez – toate produsle automotive facute in China sufera de sindromul scaderii calitatii si trebuie proiectate special cu tehnologii mai facile sau care sa nu fie cutting edge.
  Si Huawei-ul seamna cu Samsung-ul dar nu prea sunt pe acolo daca le faci un test de functionare…

 • Eu zic sa mai asteptam un pic sa vedem de ce sunt in stare avioanele “stealth” chinezesti (si acelea minuni realizate intr-un timp foarte scurt) si dupa aceea sa cadem in extaz in fata”type”-urilor navale prezente momentan pe plansa de desen sau ca wallpaper pe ecranul unui general chinez.
  Acum ca tot pomenea cineva despre resursele Chinei as puncta ca ele exista doar la nivel demografic si intelectual ( aici sunt de acord ca potentialul lor de dezvoltare pentru viitor este de luat in seama) pentru ca la capitolul resurse naturale sta destul de prost daca raportam ceea disponibilul la ambitii, nevoi..etc. Din punctul asta de vedere China este puternic dependenta de importuri, de aliati strategici cu resurse (Iran, Rusia, statele africane). Momentan cred ca US Navy poate fi linistita pana statul chinez va reusi sa scoata intr-adevar un submarin nuclear comparabil ca nivel de zgomot cu clasa Oscar a sovieticilor macar. Dupa aceea ar putea sa-si permita si luxul unor distrugatoare/crucisatoare cu observabilitate radar redusa.

 • Parerea lui Je despre posibilitatea ca Type55(sau cum se va numi clona de Zumwalt) nu va putea fi folosit ca nava corsar.Conceptul cu pricina a fost spectaculos acum 100 sau 70 de ani,a generat carti de aventuri faine,a produs si pagube,dar per total nu a spart gura targului.Azi,o nava singura,fie si stealth,e ceva care e gasit lesne,iar de distrus e la fel de lesne.Un B-2 si o bombardea.
  Ca sa supravietuiasca,navele au nevoie sa umble in haita,sa aiba senzori aeropurtati,aparare AA si anti-racheta in retea,nave de sprijin logistic aproape etc…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: