BMT-Venator-Model

Type 31

Noua fregată a Royal Navy va fi cunoscută sub numele de Type 31, urmând să fie o fregată ușoară folosită pentru scopuri generale, care va completa viitoarea clasa de fregate antisubmarin, Type 26.

Un număr de 5 nave din clasa Type 31 se au în vedere să fie construite pentru dotarea Royal Navy, iar împreună cu cele 8 fregate Type 26 vor înlocui actualele 13 fregate antisubmarin din clasa Type 23.

Type 26 și 31 vor reprezenta coloana vertebrală a Royal Navy, marcând un pas inainte în cea ce privește flexibilitatea.

Ambele clase își au originea în studiul „Future Surface Combatant” derulat în 1998, care a devenit prioritar începând cu anul 2008 atunci când s-a decis dezvoltarea unei noi clase de fregate în defavoarea construcției a încă 2 distrugătoare din clasa Type 45, care să ridice numărul total de nave din această clasă la 8.

Cel mai puternic candidat pentru programul de dotare britanic cu o fregată ușoară este conceptul BMT Venator-110, navă dotată cu 4 motoare diesel în configurație CODAD și care în linii mari va avea o lungime de 117 m, un deplasament de 4.000 tone, o viteză maximă de 25 noduri, rază de acțiune de 7.000 mile marine(la o viteză de 15 noduri), un echipaj de 85 oameni și va putea fi înarmată cu un tun de calibru maxim de 127 mm, un sistem VLS care va putea să acomodeze mai multe tipuri de rachete antiaeriene (inclusiv MBDA CAMM), tunuri automate de 30 mm, rachete antinavă sau mitraliere grele.

Potrivit premierului britanic, noile fregate din clasa Type 31 vor fi construite  într-un șantier naval din Scoția, la fel ca fregatele Type 26 ce vor fi construite de un șantier naval din Glasgow.

sursa:UK DefenceJournal

– David Victor –