O veste bună! Iaca, pe surse, am intrat în posesia unui filumleț cu tragerile de test executate cu armamentul de pe turela UT-30MKII – turelă care echipează și transportoarele blindate românești Piranha V.

Piranha V cu turela Elbit UT30MKII pentru Romania - trageri de test

Piranha V cu turela Elbit UT30MKII pentru Romania – trageri de test

Iată și poziția oficială a Elbit Systems:

Elbit Systems are în derulare trei programe pentru furnizarea de turele cu tun (teava) 30 mm, telecomandate și stații de arme de 12,7 mm pentru vehiculele 8X8 din întreaga lume.

Producția pentru România se desfășoară așa cum a fost planificată, iar Elbit Systems a furnizat deja General Dynamics cu 20 de turele și șase stații de armament; am deschis recent o unitate de producție Elbit Systems în Măgurele.

În testele de recepție efectuate de client în Decembrie 2018, performanța stațiilor de armament de 12,7 mm a fost excepțională, dar turelele de 30 mm nu au fost conforme.

Acest eșec a fost cauzat de faptul că tunurile (țeava) de 30 mm au fost livrate cu întârziere din cauza grevelor provocate de întreruperea funcționării sistemului guvernamental din SUA.

Ca urmare, tunul a a fost intarziat de vama americana mult mai mult decât era planificat, iar procedurile birocratice s-au derulat cu întârziere. Tunul a ajuns la testele de câmp doar cu o zi înainte de testare, nu a fost pregătit corespunzător și nu a fost supus calibrării (ceea ce este foarte important).

De la acest incident, Elbit Systems a efectuat cu succes alte teste de teren ale acestei turele – împreună cu General Dynamics – pentru alți clienți. Elbit Systems este pregătit pentru teste suplimentare cu Armata Română.

Elbit Systems este furnizorul turelei pentru transportorul 8×8 al Forțele de Apărare Israeliene și este încrezător că și clientul român va fi foarte mulțumit de următoarele teste.

Iulian Iamandi