Șantierul naval turcesc RMK Marine Shipyard a pus chila primei corvete clasa Ada destinată Ucrainei, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Istanbul.

Ceremonia de punere a chilei pentru prima corveta clasa Ada destinata Ucrainei

Ceremonia de punere a chilei pentru prima corveta clasa Ada destinata Ucrainei

La ceremonie a luat parte și o delegație din partea ministerului ucrainian al Apărării sub conducerea comandantului Marinei Militare Ucrainiene, amiralul Oleksiy Neizhpapa.

“This is a momentous occasion for Ukraine and a significant impetus for the country’s naval development. All agreements with the Turkish Republic are implemented on time and ahead of schedule in some cases. This is demonstrated by the unmanned aerial vehicles “Bayraktar TB-2,” which are currently performing tasks for our state.”

A declarat amiralul ucrainian în cadrul ceremoniei.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat pe 4 Iulie cu ocazia serbării Zilei Marinei Ucrainei că Turcia a început construcția primei fregate clasa Ada din contract și că livrarea acesteia va avea loc în anul 2023.

Ministerul ucrainian al Apărării a comunicat însă că STM Defence, principalul contractor, va livra Ucrainei o primă corvetă în 2022 urmând ca nava să intre în serviciul operativ anul următor.

Turcia și Ucraina au semnat o înțelegere de cooperare în domeniul militar în toamna anului trecut, evidențiind intențiile părților de a lansa și implementa proiecte comune pentru construirea de nave militare, vehicule aeriene fără pilot și toate tipurile de motoare cu turbină.

Turcia va construi patru corvete pentru Marina Ucrainei, prima într-un șantier naval turcesc iar următoarele trei vor fi construite de către navaliștii ucrainieni de la OKEAN Shipyard.

Deși nu a existat o informare oficială cu privire la configurația armamentului, datorită confidențialității proiectului, luna trecută postul ucrainian Radio Svoboda a transmis o configurație citând… Ministerul Apărării. Ministerul ucrainian al Apărării, desigur.

Aflăm astfel că viitoarele corvete ucrainiene vor dispune de un armament principal constituit din rachete anti-navă Harpoon.

Harpoon… Surprinzătoare selectarea acestui tip de rachetă, pentru că îmi amintesc o chestie: adjunctul Apărării a declarat la un moment dat că sunt luate în considerare alte rachete, începând cu racheta ucraineană Neptun, cea turcească Atmaca și Naval Strike Missile.

Aș fi pierdut, văd. Eram sigur că Ucraina va instala domesticele rachete Neptun pe viitoarele corvete. Pe locul doi mizam pe Atmaca, deh, iar pe cel de-al treilea loc aș fi pus banii pe NSM.

Iaca, surpriză. Surpriză?

Conform Radio Svoboda, corvetele Ada ucrainiene vor fi înarmate pentru lupta împotriva țintelor aeriene cu un sistem cu puțuri de lansare verticale (VLS) pentru rachete VL-MICA.

Însă, la ceremonia din Turcia VL-MICA nu apăreau pe grafica de promovare a corvetelor destinate Ucrainei.

La capitolul artileristic, navele ucrainiene vor dispune de un tun principal Leonardo Supe Rapid calibrul 76 milimetri, de un CIWS Rheinmetall Oerlikon Millennium de calibrul 35 de milimetri și de sisteme turcești Aselsan STAMP cu mitraliere grele de calibrul 12,7 milimetri.

Armamentul destinat combaterii submarinelor va fi reprezentat de tuburi lansatoare cu torpile MU-90.

Demn de menționat în relațiile comerciale militare dintre cele două țări este și livrarea primei drone TB-2 Bayraktar către Marina Ucrainei în luna Iulie a acestui an.

Iulian Iamandi