Putin si Erdogan

Putin si Erdogan

Doborârea unui avion militar rusesc în timp ce acesta viola spațiul aerian al Turciei este rezultatul acumulării tensiunilor dintre Rusia și NATO în urma crizei din Ucraina.

Versiunea faptelor, conform Turciei și acceptată de NATO în prezent, e următoare: două avioane rusești de atac Suhoi Su-24M (Fencer-D) au fost detectate violând spațiul aerian turcesc. Două avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Turce le-au interceptat. Unul dintre avioanele rusești a părăsit spațiul aerian turcesc după ce piloții turci au început să emită avertismentele că acestea încalcă spațiul aerian al Turciei. Al doilea avion a ignorat avertismentele piloților turci și a fost doborât.

Conform variantei oficiale, piloții turci au emis 10 avertismente timp de 5 minute, după care unul dintre ei a lansat o rachetă aer-aer care a doborât avionul infractor. Avionul rusesc s-a prăbușit în Siria – acest aspect nu contrazice varianta turcă privind violarea spațiului aerian având în vedere proximitatea graniței turco-siriene și vitezele cu care zboară avioanele de luptă moderne.

Cei doi piloți ruși s-au catapultat, unul dintre aceștia fiind ucis în timp ce cobora cu parașuta de către rebelii turkmeni din Siria. Forțele ruse aflate în Siria au trimis două elicoptere Mi-8 Hip într-o misiune de căutare și salvare a celor doi piloți.

Într-un incident separat unul dintre acesta elicoptere a fost lovit de tiruri de arme ușoare trase de la sol de rebelii turkmeni și un pușcaș marin rus a fost ucis. Elicopterul a aterizat de urgență și a fost abandonat la sol. Mai târziu a fost distrus de către rebelii turkmeni cu ajutorul unei rachete anti-tanc TOW, de proveniență americană. Distrugerea elicopterului a fost înregistrată, iar videoclipul a fost postat de rebeli YouTube.

Harta incidentului

Harta incidentului

Bineînțeles, versiunea incidentului prezentată de partea rusă este radical diferită de cea prezentată de Ankara. Ministerul apărării al Federație Ruse a susținut că avionul Su-24 zbura în spațiul aerian sirian și că acesta nu ar fi violat spațiul aerian al Turciei. Kremlinul își susține poziție bazându-se pe imaginile de pe radarele de supraveghere siriene, care ar confirma că avioanele rusești se aflau în spațiul aerian al Siriei.

The objective monitoring data confirmed that the Turkish warplane did not make any attempt to establish a communication or visual contact with the Russian bomber.  The missile hit the Su-24M aircraft over the territory of Syria. The bomber crash place is on the territory of Syria four kilometers far from the borderline. The Su-24M crew managed to eject. According to the preliminary data, fire from the ground killed one of the pilots. The objective monitoring data shows that the Russian aircraft did not cross the Turkish borderline. (Gen. Serghei Rudskoi)

Acest incident este unul foarte grav, fiind prima dată după Războiul Rece când un stat NATO doboară un avion rusesc. Doborârea avionului rusesc nu ar trebui însă să reprezinte o surpriză având în vedere modul în care se desfășoară intervenția rusă din Siria și incidentele militare în care au fost implicate nave și aeronave rusești după izbucnirea crizei din Crimea.

Anterior doborârii Su-24, avioane militare rusești care luau parte la intervenția din Siria au violat spațiul aerian turcesc pe 3 și 4 octombrie 2015. O dronă de origine rusească a fost interceptată și doborâtă pe 16 octombrie de forțele aeriene turce, după ce ar fi pătruns în spațiul aerian turc.  Anterior doborârii avionului rusesc cel mai grav incident dintre aviația rusă și aviația turcă a avut loc când un avion de vânătoare rusesc Suhoi Su-3o a iluminat cu radarul de bord timp de 5 minute un avion F-16 turc.

Se pare că planificatorii militari ruși atunci când au hotărât să intervină în Siria au ignorat complet istoricul incidentelor aeriene de la granița turco-siriană, iar acum au plătit prețul pentru această lipsă de viziune. Între 2012 și 2014 Turcia a doborât două avioane de vânătoare MiG-23 și un elicopter de transport Mi-17 aparținând Siriei, care i-au încălcat spațiul aerian. La rândul său Siria a doborât în 2012 un avion de vânătoare turcesc F-4 Phantom II care efectua zboruri de cercetare în apropierea graniței turco-siriene și a pătruns în spațiul aerian al țării vecine.

Una din problemele majore ale intervenției rusești a fost modul în care aceasta și-a folosit aviația militară într-un spațiu aerian în care deja erau prezente forțele ale statelor membre NATO și ale Statelor Unite. La începutul lunii octombrie 2015, Statele Unite au făcut publicun incident în care o formație de avioane F-16 care decolaseră de la baza de la Incirlik și o formație de avioane de atac rusești Suhoi Su-34 s-au apropiat la aproximativ 40 km una de alta. Într-un alt incident avioane de vânătoare rusești au urmărit drone americane Predator care efectuau misiuni de cercetare în spațiul aerian sirian și numai intervenția avioanelor de vânătoare americane i-a obligat pe piloții ruși să se retragă.

Continuarea aici, pe Civitaspolitics.

Autor: George Vişan