Conform unei știri publicate de HABER VAKTI zilele trecute, construcția primei fregate aparținând clasei Istanbul continuă la Istanbul Shipyard Command în colaborare cu mai multe companii turcești sub coordonarea firmei STM. Fregata F-515 Istanbul va fi lansată la apă în ziua de 17 a acestei luni.

TCG Istanbul F-515

TCG Istanbul F-515

Clasa Istanbul este o generație nouă de fregate dezvoltată în cadrul programului MILGEM de dotare a Marinei Turciei cu nave de luptă.

Demarat în anul 2018, programul MILGEM cuprinde patru corvete antisubmarin Ada și o corvetă specializată ELINT, patru fregate multirol Istanbul și până la opt distrugătoare antiaeriene TF2000, la care se adaugă patru fregate clasa Jinnah pentru Pakistan.

Fregatei F-515 Istanbul i-a fost pusă chila în luna ianuarie a anului 2017. Ankara a comandat alte trei fregate din aceeași clasă: TCG Izmir F-516, TCG Icel F-517 și TCG Izimit F-518.

dsa

Navele clasei Istanbul au fost proiectate pentru a îndeplini misiuni AAW (Anti-Air Warfare) și ASuW (Anti-Surface Warfare) și au lungimea de 113,2 metri, lățimea de 14,40 metri, iar deplasamentul este de 3000 de tone.

Fregatele – cam micuțe, la 3000 de tone… – clasei Istanbul pot opera timp de 15 zile fără reaprovizionare și dispun de un hangar pentru un elicopter S-70B Seahawk și drone.

Armamentul acestei clase constă dintr-un tun Oto Melara Super Rapid de 76 mm, două stații telecomandate Aselsan STOP cu tunuri automate de calibrul 25 mm, un CIWS (Close-In Weapon Station), 16 Mk 41 VLS (Vertical Launching System) capabile să lanseze rachete antinavă tip Harpoon sau Atmaca, 16 Mk 41 VSL pentru rachete ESSM destinate contracarării rachetelor supersonice și două lansatoare duble pentru torpile de 324 milimetri.

Iulian Iamandi