CH-47D Chinook

CH-47D Chinook

Statele Unite ale Americii vor livra in curand elicoptere de transport greu tip CH-47F Chinook catre Emiratele Arabe Unite si Turcia, anunta Jane’s citand un comunicat al Pentagonului (DSCA).

Numarul exact de elicoptere care va fi livrat catre cei doi clienti nu este specificat, insa costul total este aproximat la patru miliarde de dolari.

Conform aceleiasi surse, Turcia a comandat in SUA cu ceva timp in urma 14 elicoptere Chinook pentru suma de 1.2 milioane de dolari.

Acestea se presupune ca vor fi cumparate in cadrul unui contract al US Air Force pentru 16 elicoptere de acest tip – doua elicoptere pentru militarii americani, iar restul urmand sa revina Turciei. Congresul Statelor Unite a aprobat vanzare de Chinook-uri catre Turcia, insa nu a fost anuntat inca un contract.

In 2011, Ministerul Apararii din Turcia a comandat in SUA sase elicoptere de transport CH-47F, tranzactia fiind estimata la 300 de milioane de dolari, iar in luna August a acelui an turcii s-au inteles cu firma Boeing pentru sase Chinook totalizand 400 de milioane de dolari. La acel moment, s-a anuntat ca livrarile sunt programate pentru anul 2013.

In ceea ce priveste Ministerul Apararii din Emiratele Arabe Unite, aceasta structura a comandat in anul 2009 un numar de 16 Chinook pentru un cost estimat de doua miliarde de dolari.

In luna Ianuarie a anului 2012 a fost anuntat faptul ca Boeing a primit din partea DSCA un contract cu privire la licrarea catre Emiratele Arabe Unite a 14 elicoptere tip CH-47F.

Conform acestui act, primul elicopter Chinook urma sa fie livrat in anul 2014.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –