Bayraktar II

Bayraktar II

Interesul meu pentru roboţi s-a manifestat, dacă îmi aduc bine aminte, cândva prin vremurile în care purtam cravată roşie de pionier. Cam ăsta e reperul în timp, sigur se întâmpla pe atunci.

În oraşul meu era tradiţia să se mobileze vitrinele magazinelor din centru cu câte ceva, în funcţie de eveniment. Astfel, pe lângă produse specifice puteai întâlni tablouri cu absolvenţii de BAC, ceva cărţi cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu, şi chiar realizări ale Casei Pionierilor.

Atunci am văzut ceea ce nu semăna cu personajele din filmul Războiul Stelelor. Am văzut nişte roboţi sub formă de braţ, care făceau o mişcare impresionantă pentru acea vreme, neavând cu ce să fac o comparaţie. Braţele alea se mişcau dintr-un punct în altul, precum una din macarele portuare care mutau nisipul de la şlep la grămezile din spatele şinelor pe care se plimbau gigantele.

N-am o veste bună românească, după introducerea asta, dar măcar e bună pentru aliatul nostru şi aliaţii săi.

Bayraktar II

Bayraktar II

Bayraktar II este un UAV tactic dezvoltat într-un parteneriat al două companii private din Turcia. Drona a trecut cu succes printr-o serie de teste şi va fi livrată Forţelor Armate Turce începând cu finalul acestui an.

Bayraktar II va avea o contribuţie majoră în cadrul armatei turce, mai ales în cadrul operaţiilor desfăşurate în Estul şi Sud-Estul Anatoliei, datorită capabilităţii de a zbura silenţios.

UAV-ul a atins altitudinea de 27 030 de picioare şi a zburat timp de 24 de ore, stabilind noi etaloane în aviaţia militară turcă.

Militarii turci vor primi iniţial şase UAV-uri, iar alte şase le vor fi livrate în prima jumătate a anului viitor.

Sursa: Daly Sabah

 

– Iulian Iamandi –