Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a contrazis articolele recente din presă care anunțau că Ankara va achiziționa avioane rusești de vânătoare tip Suhoi Su-35.

Suhoi Su-35 TEKNOFEST Istanbul 2019v

Suhoi Su-35 TEKNOFEST Istanbul 2019

“Reports that Turkey will buy Su-35 fighter jets are not true. We are partners on the F-35 project [US fifth-generation fighter jets]. We want our rights to be granted.”

A spus ministrul turc.

Ziarul turcesc Daily Sabah a anunțat în data de 25 Octombrie că Ankara și Moscova sunt aproape de a semna un contract prin intermediul căruia Turcia va cumpăra 36 avioane rusești Su-35. Și tot în articolul din Daily Sabah a apărut știrea că cele două țări negociază producția în Turcia a unor componente ale avioanelor rusești.

Cu câteva zile înainte, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, Dmitry Shugayev, declarase că este încă prea devreme să vorbească despre negocierile pentru livrări de avioane rusești Suhoi Su-35 și Su-57 către Turcia. Însă, din declarația lui Shugayev putem înțelege că au loc discuții pe această temă între cele două țări.

Subiectul posibilei achiziții de către Turcia a unor avioane de vânătoare rusești a apărut după vizita președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Moscova pe 27 August anul acesta. Erdogan și-a manifestat interesul pentru avionul Suhoi Su-57 când, împreună cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat salonul aeronautic MAKS-2019.

Președintele Turciei a spus că nu exlcude ca țara sa să cumpere din Rusia avioane Su-35 și Su-57 în locul celor americane tip F-35.

Casa Albă a comunicat la jumătatea lunii Iulie că decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400 va avea ca efect imposibilitatea continuării implicării acestei țări în programul F-35.

Ankara urma să cumpere 100 de avioane F-35 și să fabrice unele componente ale avioanelor F-35.

Iulian Iamandi