Marina Turciei a semnat un contract cu Aselsan-Havelsan Joint Venture pentru o modernizare a fregatelor din clasa Barbaros.

F245 TCG OruçReis

F245 TCG OruçReis

Contractul cuprinde înlocuirea sistemului de management al luptei existent la bordul celor patru fregate MEKO 200 Traack IIA/B, intrate în serviciul Marinei Turciei între 1997 și 2000.

Aceste fregate dispun de sistemul de management al luptei (Combat Management System – CMS) TACTICOS al olandezilor de la Signaal (în prezent Thales). Noul CSM pentru Barbaros (BI-SYS) va fi un derivat al GENESIS CMS dezvoltat local și utilizat la bordul clasei de corvete Ada (Milgem) și fregatelor Gabya (clasa americană Perry).

Contractanții sunt compania de electronică pentru apărare Aselsan și compania de software pentru apărare Havelsan. Cele două companii se vor ocupa de dezvoltarea hardwareului și a softwarelui necesar pentru integrarea armamentului și senzorilor de la bordul fregatelor clasei Barbaros cu CMS-ul BI-SYS. Această fază va fi urmată de teste pe uscat și pe mare, înainte de integrarea finală la bordul navelor.

Mai mult decât atât, va fi dezvoltat și un FCS (Fire Control System) pentru controlul tunului Mk45 de 127 milimetri, sistem de control al focului dezvoltat în baza experienței obținute în urma dezvoltării locale a unui sistem asemănător destinat tunurilor de 76 de milimetri.

Livrarea primei nave modernizate este planificată pentru luna Noiembrie a anului 2020.

Sursa: Bosphorus Naval News

Iulian Iamandi