Turcia a integrat un nou radar pe vehiculul aerian de luptă fără pilot Anka și va utiliza acest tip de drone pentru detecția minelor plutitoare din Marea Neagră.

Recent au fost descoperite mine maritime în Marea Neagră, provenite din războiul ruso-ucrainean aflat în desfășurare.

Anka UCAV

Anka UCAV

Ismail Demir, șeful Subsecretariatului pentru Industria de Apărare, a comunicat pe Twitter informația conform căreia dronele Anka vor detecta minele, iar unitatea de elită SAS pentru apărarea sub apă le va neutraliza.

Demir a spus că pe drona Anka a companiei TAI (Turkish Aerospace Industries) se integrează un radar cu apertură sintetică (SAR), specificând că este vorba despre dronele intrate în dotarea Comandamentului Forțelor Navale ale Turciei.

Radarul cu apertură sintetică a fost dezvoltat de către compania de apărare turcă Aselsan și este un sistem de mare rezoluție pentru imagini și detecție a țintelor care se deplasează pe sol putând fi folosit și în condiții meteo grele.

Până în prezent Turcia a detectat trei mine maritime plutind în derivă prin Marea Neagră și le-a neutralizat cu echipe SAS.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru minarea unor zone din Marea Neagră, iar la finalul lunii trecute echipe de scafandri militari EOD turci și români au neutralizat mine în apropierea apelor teritoriale proprii.

Iulian Iamandi