Forțele Aeriene ale Turciei sunt în prezent implicate complet în programul de dezvoltare  viitorului avion de luptă propriu. Alături de achiziția avioanelor F-35A Lightning II, programul TF-X a fost lansat pentru a îndeplini cerințele proprii pentru perioada de după anii 2030.

TF-X

TF-X

Lansat de către guvernul turc pentru înlocuirea avioanelor F-16C/D, programul TF-X va furniza un avion de luptă propriu care va fi păstrat în inventarul Forțelor Aeriene proprii până în 2070 și va fi interoperabil cu alte platforme critice, cum ar fi F-35A.

Primul prototip al TF-X va zbura în 2023, iar primul avion va fi livrat Forțelor Aeriene ale Turciei în anul 2029. Livrările vor continua până în 2039, iar nevoile Turciei vor fi de 100 – 150 de astfel de avioane.

Proiectul indigen TF-X de proiectare și dezvoltare a fost semnat pe 5 August 2006 între Subsecretariatul pentru Industria de Apărare și Turkish Aerospace Industries (TAI).

Conform TAI, avionul de vânătoare TF-X va fi un avion monoloc proiectat în principal pentru misiuni de luptă aer-aer, cu capabilități de lovire a țintelor de pe sol.

Avionul rezultat din programul TF-X va avea caracteristici stealth și de super-croaziră, precum și de avionică de generație nouă, cum ar fi radar AESA.

În urma analizelor și a studiilor preliminare, bazate pe informații provenind de la producătorii de motoare, TF-X va fi un avion de luptă în configurație bimotor. În acest sens, a fost semnat pe 28 Ianuarie 2017, un contract între TAI și BAE Systems, în prezența premierilor Turciei și Marii Britanii.

Două companii ofertează pentru motorizarea lui TF-X: GE Aviation cu F414-GE-400 și Eurojet cu o versiune îmbunătățită a motorului EJ-2000.

Din momentul în care avionul de vânătoare TF-X va fi dezvoltat, ambiția industriei Turciei va fi exportarea acestuia către aliați importanți și țări prietene.

 

Sursa: Air Recognition

 

Iulian Iamandi