Guvernul Turciei este interesat să cumpere portelicopterul britanic HMS Ocean, dacă nava nu va fi vândută Braziliei.

HMS Ocean

HMS Ocean

Ministrul britanic al apărării a confirmat că Turcia și-a manifestat interesul față de vânzarea navei HMS Ocean, programată pentru scoaterea din serviciu.

HMS Ocean se află în ultima misiune ca și navă a Royal Navy, îndeplinind rolul de navă comandant al NATO Standing Maritime Group 2 (SNMG 2) în Mediterana.

Intrată în serviciu în luna Octombrie a anului 1995, nava HMS Ocean are o lungime de 202 metri și a înlocuit HMS Bulwark în 2015 în rolul de navă comandant a Flotei.

Navă portelicopter și de asalt amfibiu, Ocean a fost proiectată pentru a trimite pe țărm trupe la bordul elicopterelor și a navelor de asalt.

După ce a fost anunțată scoaterea din serviciu, presa braziliană a publicat zvonuri conform cărora HMS Ocean ar putea fi vândută Marinei Braziliei pentru un preț rezonabil. Iar prețul rezonabil ar fi de 80 milioane de lire sterline.

Turcia construiește deja un portelicopter de asalt, bazat pe LHD-ul spaniol Juan Carlos I, proiectat de către Navantia.

Versiunea turcilor va purta numele TCG Anadolu (L-408) și va fi livrată în anul 2021.

Ce ne putem imagina gândindu-ne la două portelicoptere de asalt amfibiu în inventarul Turciei?

Păi, treaba asta în primul și în primul rând nu trebuie să ne surprindă deloc.

Intenția președintelui turc Erdogan este clară: vrea ca Turcia să fie puternică, mai puternică, tot mai puternică.

Un prim aspect pe care ni-l putem imagina este acela că Turcia va folosi avioane de tip F-35 la bordul TCG Anadolu și al prezent numitului și britanicului HMS Ocean, de-l vor achiziționa.

Un ultim aspect pe care ni-l putem imagina este acela că Turcia ar putea deține chiar trei portelicoptere de asalt amfibiu… construindu-și unul, ca și evoluție.

Și putem da ca sigură echiparea cu elicoptere moderne, nu doar cu actualele elicoptere din dotarea Turciei ci și viitoarele elicoptere din programele proprii: un elicopter de atac mai puternic, dezvoltat din TAI T-129, un elicopter utilitar de zece tone care ar putea îndeplini misiuni de transport, asalt, antisubmarin, VERTREP, SAR/CSAR.

Și sigur ar fi scopul achiziției: proiectare de forță.

Iulian Iamandi