Dezvoltat în anii două mii sub comanda amiralului Cem Gurdeniz, conceptul Mavi Vatan (Blue Homeland) urmărește transformarea Turciei într-o putere navală cu scopul întăririi intereselor la Marea Egee, Marea Neagră și în Estul Mării Mediterane.

Desigur, Mavi Vatan va pune presiune pe Grecia și Cipru și va necesita un efort mare pentru modernizarea și mărirea puterii forțelor navale turce.

Un rezultat major a fost atins în luna Aprilie a anului trecut atunci când primul portavion al Turciei a fost admis în serviciul Flotei. De atunci, portavionul TCG Anadolu a devenit nava amiral a marinei militare turce.

TCG Anadolu are deplasamentul de 27000 de tone și a fost dezvoltat din proiectul navei de asalt amfibiu Juan Carlos I a marinei spaniole. Nava Anadolu a fost proiectată pentru a opera drone (Bayraktar TB-3 și Kizilelma), elicoptere și avionul ușor de atac reactiv Hurjet, putând disloca la disanță un batalion de infanterie marină cu ajutorul celor patru nave de desant de la bord.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat în mai multe ocazii ideea construirii unui al doilea portavion, chiar mai mare decât Anadolu și a declarat toamna trecută cu ocazia centenarului Republicii Turcia că urmează un nou contract cu spaniolii de la Navantia pentru o versiune îmbunătățită cu numele  TCG Trakya.

TCG Trakya va putea opera de la bord un număr mai mare de aeronave și va dispune de capabilități sporite față de TCG Anadolu.

Zilele trecute, chiar la început de an… a avut loc o ședință condusă de Erdogan în care comitetul executiv al industriei de apărare a Turciei a decis lansarea fazei de proiectare a unui portavion. În ședință însă nu a fost menționată cooperarea cu Spania.

Printre deciziile luate în această ședință s-a confirmat construirea a încă patru fregate aparținând clasei Istanbul și a altor OPV-uri din clasa Hisar.

Prima fregată din clasa Istanbul va fi acceptată în serviciu peste câteva săptămâni, iar alte trei (TCG Izmir, TCG Icel și TCG Izmit) vor fi livrate Marinei până în anul 2027.

Despre OPV-urile Hisar amintesc că două astfel de nave se află în acest moment în construcție.

Atât fregatele Istanbul cât și OPV-urile Hisar fac parte din programul Milgem care include și construcția a opt distrugătoare clasa TF-2000 cu un deplasament de 8500 de tone.

Iulian Iamandi