Turcia a testat cu succes un nou prototip din cadrul programului propriu Anka MALE. Conform portalului militar Jane’s care citează TAI (Turkish Aerospace Industries) și ministerul turc al Apărării, drona recent testată a lansat bombe pentru prima dată.

TAI Anka

TAI Anka

În cadrul primului test de luptă, drona a lovit țintele cu bombe ghidate Roketsan MAM-L. Anka va testa în viitor rachetele CIRIT ghidate laser și rachetele antitanc cu rază lungă UMTAS.

În conformitate cu contractul semnat în anul 2013 de TAI și ministerul turc al Apărării, fabricantul va furniza Armatei zece drone Anka-S până la finalul anului 2018.

Reprezentanții militari au declarat că principala misiune a dronelor de luptă Anka-s va fi lupta împotriva grupurilor kurde armate de pe teritoriul Turciei, precum și din Siria și Irak.

Dezvoltarea dronei Anka a început în anul 2004, după ce Statele Unite ale Americii au refuzat să vândă Turciei drone Reaper și Predator.

TAI a dezvoltat două versiuni ale aeronavei: Anka Block A și Anka Block B (Anka-S). În prima versiune, drona poate executa misiuni de recunoaștere. În cea de-a doua, drona poate fi echipată și cu bombe sau rachete.

Anka-S are o greutate maximă la decolare de 1.6 tone, cu o încărcătură utilă de 200 de kilograme. Din datele declarate, Anka poate rămâne în aer timp de 24 de ore, iar altitudinea maximă la care poate zbura este de 9000 de metri.

Iulian Iamandi