Marina Turciei a recepționat corveta TCG Kinaliada, cea de-a patra și ultima navă aparținând clasei Ada. Navele au fost construite în cadrul proiectului MILGEM. La ceremonie a participat și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

TCG Kınalıada

TCG Kınalıada

Proiectul MILGEM cuprinde construirea a patru corvete din clasa Ada, patru nave clasa TF-100 și patru fregate TF-2000 pentru Marina Turciei.

Corvetele clasei Ada au lungimea de 99 de metri și pot lua la bord un elicopter de zece tone destinat în principal misiunilor ASW/ASUW. Navele sunt înarmate cu rachete Harpoon și câte un tun principal de 76 de mm. Corvetele Ada sunt echipate cu un sistem de gestionare a luptei indigen (GENESIS) care echipeaza și fregatele turcești aparținând clasei G.

Corveta TCG Kinaliada este prima navă care va fi înarmată cu rachete antinavă indigene Atmaca și va executa prima lansare reală cu o astfel de rachetă spre finalul acestui an.

În ziua recepționării navei Kinaliada a avut loc și ceremonia de tăiere a primei table de oțel pentru prima navă MILGEM detinată Marinei Pakistanului.

Pakistanul a semnat cu Turcia un contract pentru achiziția  a patru nave din această clasă, acesta fiind cel mai mare export singular al Turciei în domeniul militar.

Primele două nave destinate Pakistanului vor fi construite până în anul 2023 în Istanbul Shipyard, iar celelalte două corvete vor fi contruite în Karachi (Pakistan) cu livrarea în anul 2024.

Iulian Iamandi