Turkish Aerospace Industriest (TAI) a livrat două drone Anka-S UAV (Unmanned Aerial Vehicle) Forțelor Armate Turce după testele de acceptare. TAI Anka este o familie de vehicule aeriene fără pilot (UAV) dezvoltate de către Turkish Aerospace Industries pentru cerințele Forțelor Armate Turce.

TAI Anka

TAI Anka

Guvernul Turciei a semnat în anul 2013 un contract împreună cu Turkish Aerospace Industries (TA) pentru o comandă constând din zece drone ANKA și stații de sol. În cadrul contractului, primul produs de serie urma să fie livrat între 2016 și 2018.

Anka este o dronă din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance), proiectată în principal pentru executarea misiunilor de recunoaștere și supraveghere.

Anka a fost prezentată pentru prima dată în Iulie 2010 la Farnborough Air Show, în Marea Britanie.

Drona turcească este propulsată de un motor diesel de 155 cai putere. Anka poate  zbura la o altitudine de 9200 de metri timp de 24 de ore.

Anka-S este varianta de serie a familiei Anka. Această variantă este echipată cu o antenă ViaSat VR-18C Highpower SATCOM și un computer indigen de control al zborului.

La fel ca și Anka Block A și Anka Block B, Anka-S este propulsată de un motor Thielert Centurion 2.0S, însă Turkish Engine Industries (TEI) lucrează la un motor național care poate fi alimentat inclusiv cu combustibil JP-8.

 

Iulian Iamandi