Navaliștii spanioli de la Navantia au anunțat că a început activitatea la chila LHD-ului turcesc (Landing Helicopter Dock) într-un șantier aparținând SEDEF (membru al TAIS Shipyards) din Tuzla, Istanbul. Nava, care va fi botezată TCG Anadolu, are la bază proiectul navei spaniole Juan Carlos – clasă de nave aflată deja în dotarea Spaniei și Australiei.

TCG Anadolu

TCG Anadolu

La tăierea primei table care urma să fie utilizată în construcția noii nave, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că TCG Anadolu va fi prima navă din marina turcă de pe care vor opera avioane de luptă tip F-35B. De asemenea, Erdogan a mai declarat și că Anadolu va fi livrată în patru ani (spre deosebire de planificarea originală în care livrarea urma să se facă după cinci ani și jumătate).

Proiectul turcesc cuprinde: o navă tip LPD, patru LCM (Landing Craft Mechanics), douăzeci și șapte AAV (Amphibious Assault Vehicles), două LCVP (Landing Craft Personnel Vehicles), o șalupă a comandantului, un RHIB (Rubber Hull Inflated Boat).

Profilul misiunilor și capabilitățile TCG Anadolu cuprind:

– Operații amfibii: capabilitatea de a transporta o forță de infanterie marină, de desant și de sprijin a acesteia;

– Proiectare de forță: transportarea forței într-un teatru de operații;

– Platformă purtătoare de aviație: operarea de aeronave navalizate, în rolul de punte de zbor mobilă destinată proiectării strategice de vectori aviatici;

– Misiuni aeriene umanitare: MOOTW (Military Operations Other Than War), asistență umanitară, evacuarea dintr-o zonă de criză, navă spital în zone afectate de dezastre naturale.

 

Iulian Iamandi