Compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat în premieră drona de atac greu detectabilă de radar ANKA-3 în cadrul Military Radar and Border Security Summit desfășurat la Ankara.

Aceasta este prima dronă tip aripă zburătoare, cu propulsie reactivă, pentru misiuni de lovire în adâncimea spațiului controlat de inamic, capabilă și de misiuni aer-aer, a Turciei.

Deși la eveniment a fost prezentată numai o imagine a aeronavei, directorul general al TAI, Temek Kotil, a declarat:

“We are counting the days to the flight of ANKA-3.”

ANKA-3 dispune de aceeași arhitectură a avionicii și de aceleași stații de control de la sol precum dronele de atac (UCAV) ANKA și ANKA-2, dezvoltate de asemenea de către TAI.

Noua dronă de atac este greu detectabilă radar ceea ce îi permite să execute misiuni cu risc scăzut de descoperire de către inamic.

Viteza mare de transfer a aeronavei permite dislocarea acesteia în scurt timp în apropierea unor zone de conflict.

Cu o greutate maximă la decolare de șase tone și jumătate și o încărcătură de o mie două sute de kilograme, drona de atac ANKA-3 poate transporta și utiliza o cantitate mare de armament.

ANKA-3 poate zbura la o altitudine de 40000 de picioare. Aeronava poate zbura timp de zece ore la o altitudine de 30000 de picioare cu viteza de 250 de noduri.

Viteza maximă a dronei este de 425 de noduri (0,7 Mach).

Sistemul dispune de capabilități LoS/BLOS (cu control prin satelit) și poate executa mai multe tipuri de misiuni, între care SEAD/DEAD, ISR, EW.

ANKA-3 poate fi înarmată cu arme într-o cală internă și pe acroșaje externe cu mai multe tipuri de muniții și foarte probabil va face echipă bună cu altă dronă nouă a Turciei, adică cu KIZILELMA.

Iulian Iamandi