Ministerul turc al apărării a informat că sistemele de rachete sol-aer S-400 cumpărate din Rusia au fost operaționalizate.

Hulusi Akar, ministrul apărării, a declarat că sistemele sunt operaționale și că vor fi folosite dacă țara sa va fi amenințată.

Turcia a cumpărat patru unități de S-400 din Rusia pentru suma de două miliarde și jumătate de dolari.

Agenția rusească pentru export de armament Rosoboronexport a confirmat în anul 2019 completarea contractului semnat în 2017.

S-400 este un sistem mobil pentru apărarea cu rachete împotriva amenințărilor aeriene dezvoltat de către compania rusească Almaz Central Design Bureau.

Sistemul poate angaja lupta cu avioane, elicoptere, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră și rachete balistice.

O baterie de S-400 este compusă dintr-un sistem de comandă și control, un radar de supraveghere, un radar de angajare și patru vehicule TEL (Transportor Erector Lansator).

S-400 poate lansa patru tipuri diferite de rachete, incluzând 9M96E cu rază scurtă (40 de kilometri), 9M96E2 cu rază medie (120 de kilometri), 48N6 cu rază lungă (250 de kilometri) și 40N6E cu rază foarte lungă (400 de kilometri).

Iulian Iamandi