Turcia a început construcția celei de-a doua corvete din clasa Ada destinată marinei militare a Ucrainei.

Ada este o clasă de corvete cu deplasamentul de 2300 de tone, lungimea de 99,56 metri, lățimea de 14,40 metri și pescajul de 3,89 metri.

Cum ar spune pensionarii militari români cu sânge bolșevic în vene, e perfectă pentru baza secretă americano-ucraineană din Delata Dunării.

După pauza asta de mișto, să dăm mai departe cu caracteristicile tehnico-tactice ale ADA.

Propulsia este asigurată de un sistem CODAG care combină o turbină pe gaz și două motoare diesel. Viteza maximă pe care o pot atinge navele aparținând acestei clase este de 29 de noduri, iar cea economică este de 15 noduri.

La viteza de 15 noduri, corvetele ADA au raza de acțiune de 3500 de mile marine. Anduranța este de până la 21 de zile cu sprijin logistic sau de zece zile în misiune autonomă.

Echipajul unei astfel de corvere este compus din 93 de membri, inclusiv aviatori.

Armamentul principal al clasei ADA este format din opt rachete navă-navă Harpoon, rachete navă-aer VL MICA-M și torpile MU90 calibrul 324 milimetri.

Armamentul artileristic este compus dintr-un tun automat OTO Melara Super Rapid, calibrul 76 de milimetri, două tunuri automate Aselsan GOKDENIZ, calibrul 35 de milimetri și două mitraliere grele Aselsan STAMP, calibrul 12,7 milimetri.

ADA dispun de un hangar și o punte heliport pentru operarea unui elicopter ambarcat tip S-70B Seahawk ASW și drone.

Nu întrebați despre corvetele românești, că nici spionii ruși nu au habar ce se întâmplă!

Iulian Iamandi