Navaliștii turci de la șantierul Golcuk au pus chila celui de-al treilea submarin al clasei Reis (Type 214). Premieru turc Binali Yildirim a participa la ceremonie și a efectuat simbolic prima sudură.

Binali Yıldırım efectuand o sudura simbolica la cel de-al treilea submarin din clasa Reis

Binali Yıldırım efectuand o sudura simbolica la cel de-al treilea submarin din clasa Reis

Submarinul va purta numele Murat Reis, unul dintre amiralii marinei otomane.

Turcia construiește o flotă de șase submarine Type 214 cu propulsie AIP, în cadrul unui contract semnat cu nemții de la ThyssenKrupp Marine Systems în anul 2009.

Construcția primului submarin din această clasă, TCG Piri Reis, a demarat în anul 2015 însă aspecte tehnice și financiare au cauzat întârzieri estimate la… șase ani.

Piri Reis va fi livrat marinei turce, cel mai probabil, în anul 2021.

Conform detaliilor publicate de către presa turcă, valoarea contractului este estimată la aproximativ două miliarde și jumătate de dolari și cuprinde un nivel ridicat de implicare a industriei locale.

Contractanții turci vor livra majoritatea sistemelor submarinelor, inclusiv noua torpilă Akya, contramăsuri împotriva torpilelor, sisteme de comunicații și de luptă, precum și subsisteme electronice.

Submarinele Type 214 sunt versiunile de export ale clasei Type 212 aflată în serviciul operativ al marinelor Italiei, Germaniei și în curând Norvegiei, fiind construite și operate de către Grecia, Coreea de Sud, Portugalia și Turcia.

Submarinele au aproximativ 65 de metri lungime și pot atinge o viteză de 20 de noduri în imersiune.

Iulian Iamandi