Cooperarea tehnico-militară dintre Turcia și Ucraina continuă

Precum Marșul Lung al Chinei. Ca aventurile lui Vladimir Putin. Ori… dracu mai știe ce fel de trăznăi.

HAVELSAN ADVENT

HAVELSAN ADVENT

La început de an zbuciumat, compania turcă Havelsan a furnizat ucrainienilor CMS-ul (Combat Management System) ADVENT.

Așa, și? Vorba unuia de pe un grup de Facebook.

Păi…

ADVENT ăsta este o generație nouă de sistem pentru conducerea luptei, chestie despre care zic turcii că e force-oriented, network-supported operational rather than a single ship. Hai, că sună mai frumos decât o adaptare în româneasca veche.

Și la fiecare consolă a operatorilor sistemului pot fi accesate funcții cu data linkuri pe standardele Link 11, Link 16, Link 22, SIMPLE, JREAP și VMF. Sună magnific. Probabil că ADVENT prinde și bulgarii, chiar și only fans sau cum îi zice.

ADVENT poate fi adaptat pentru platforme de suprafață, submersibile, aeriene și cu baza pe sol.

ADVENT CMS

ADVENT CMS

Adică Ucraina își poate extinde de la amplasarea la bordul câtorva nave acest CMS până la o scalare și interconectare cu alte platforme care să schimbe date și să poată fi coordonate cu viteză mare de transfer al informațiilor și comenzilor.

Cu ceva bani și… timp să mai fie, Ucraina ar putea avea sistemul național de conducere a luptei configurat pentru propriile nevoi, datorită arhitecturii deschise și scalabilității. Ceva fin…

Turcii zic că sistemul și-a dovedit performanțele bune în testele de acceptare ale corvetei TCG Kinaliada, aparținând clasei ADA.

ADVENT va fi instalat la bordul mai multor nave militare proprii, de la nave logistice la corvete și fregate, până la nava de asalt amfibiu TCG Anadolu.

Deci…

… ucrainienii au cumpărat CMS-ul ADVENT pentru cele patru corvete comandate, toate cele patru aparținând clasei ADA – dintre care prima va fi construită în Turcia, urmând ca restul de trei să fie construite de către navaliștii băștinași la Șantierul Naval Okean.

Despre corvetele ucrainiene ADA am scris aici.

Dar… despre dezvoltarea în Ucraina mai vorbim, în viitor.

P.S.

Da, știu, despre corvetele românești nu avem ce discuta.

Iulian Iamandi