Juan Carlos LHD

Juan Carlos LHD

Subsecretariatul de stat al Industriei de Aparare din Turcia a anuntat printr-un comunicat de presa ca santierul naval Sedef a fost declarat castigator in competitia pentru viitorul LPD (Landing Platform Dock), si ca acum pot incepe negocierile finale privind contractul cu acest santier naval.

Sedef a ofertat cu un proiect bazat pe LHD-ul Juan Carlos, in colaborare cu spaniolii de la Navantia.

Conform blogului turcesc Bosphorus Naval News comunicatul de presa anunta ca Turcia este gata de a intra in Dreadnought Owners Club of the 21 Century, dat fiind faptul ca navele mari pentru operatii amfibii cu doc si capabilitati de sustinere cu aviatie… sunt noile Dreadnought-uri ale prezentului.

Aceeasi sursa ne informeaza ca in 2006, comandantul Fortelor Navale ale Turciei – Amiralul Yener Karahanoğlu a trasat planul de lunga durata pentru achizitionarea de nave amfibii, acesta cuprinzand: o nava LPD, doua LST, opt LCT-uri rapide, 27 AAV/AAAV.

Primul proiect a fost procurarea a opt LCT (Landing Craft Tank), iar in 2007 Subsecretariatul Industriei de Aparare din cadrul Ministerului Apararii a emis o cerere de oferta (RfP – Request for Proposal) pentru opt nave din aceasta categorie, solicitare careia i-au raspuns patru companii – dintre care a fost aleasa oferta santierului naval ADÎK.

Doi ani mai tarziu, in 2009, Subsecretariatul a semnat un contract cu ADÎK pentru construirea celor opt nave.

Valoarea exacta nu a fost comunicata, dar se estimeaza ca ar fi vorba de circa 100 de milioane de euro.

Prima nava, Ç-151, a fost lansata pe 2 Octombrie 2010, iar pana in luna Decembrie a anului 2013 au fost livrate Marinei Turciei toate cele opt LCT.

Ç-151

Ç-151

Procurarea LST (Landing Ship, Tank) a fost cel de-al doilea proiect. Pentru acesta, Subsecretariatul a emis o RfP in luna Mai a anului 2008 iar pe 6 Ianuarie 2010 a fost declarat castigator din nou santierul naval ADÎK cu care s-a semnat in 2011 un contract pentru constructia a doua nave LST, prima urmand sa fie livrata in 48 de luni.

LST

LST

Pentru LPD (Landing Platform/Dock) a fost emisa o RfP in 2011, iar in luna Mai a aceluiasi an trimisesera oferte trei santiere navale turcesti: Deasan, RMK Marine si Sedef.

RMK Marine a trimis propriul proiect, Sedef a facut echipa cu Navantia si a ofertat cu un proiect modificat din Juan Carlos, iar Deasan a prezentat o oferta secreta alaturi de China Shipbuilding Industry Corporation care construieste pentru Marina Chinei clasa Type 071.

Detaliile sunt vagi, dar conform datelor postate pe Twitter de catre Navantia spaniolii urmeaza sa furnizeze motoarele, turbinele, IPMS-ul (Integrated Platform Management Systems) si nava de desant LCM-1E.

LCM-1E

LCM-1E

Si tot conform blogului Bosphorus Naval News, viitoarea nava se va numi Levent si comparativ cu Juan Carlos I si derivata clasa Canberra dedicata Australiei, ar avea urmatoarele caracteristici tehnice provizorii:

Canberra Juan Carlos Levent
Displacement (tons) 27.500 27.500 19.000
Length (meters) 230 230 200
Speed (knots) 19 21 20
Range (n. miles) 9.000 9.000 7.000
Crew 240 295 240

Echipajul propus este de 190 marinari, 56 aviatori, 50 personal medical, 200 de membri ai staff-ului de comanda si 700 infanteristi marini.

LPD-ul va putea transporta 13 tancuri, 27 AAV/LVT-P7, 6 tramsportoare blindate si 33 camioane.

Componenta aeriana va consta din patru elicoptere grele pe punte (cel putin 15 tone) si patru elicoptere grele (cel putin 15 tone) sau 3 UAV-uri in hangar.

E bine ca suntem de aceeasi parte…

 

– Iulian Iamandi –