Subsecretariatul de stat al Industriei de Aparare din Turcia a anuntat printr-un comunicat de presa ca santierul naval Sedef a fost declarat castigator in competitia pentru viitorul LPD (Landing Platform Dock), si ca acum pot incepe negocierile finale privind contractul cu acest santier naval.
Sedef a ofertat cu un proiect bazat pe LHD-ul Juan Carlos, in colaborare cu spaniolii de la Navantia.
Conform blogului turcesc Bosphorus Naval News comunicatul de presa anunta ca Turcia este gata de a intra in Dreadnought Owners Club of the 21 Century, dat fiind faptul ca navele mari pentru operatii amfibii cu doc si capabilitati de sustinere cu aviatie… sunt noile Dreadnought-uri ale prezentului.
Aceeasi sursa ne informeaza ca in 2006, comandantul Fortelor Navale ale Turciei – Amiralul Yener Karahanoğlu a trasat planul de lunga durata pentru achizitionarea de nave amfibii, acesta cuprinzand: o nava LPD, doua LST, opt LCT-uri rapide, 27 AAV/AAAV.
Primul proiect a fost procurarea a opt LCT (Landing Craft Tank), iar in 2007 Subsecretariatul Industriei de Aparare din cadrul Ministerului Apararii a emis o cerere de oferta (RfP – Request for Proposal) pentru opt nave din aceasta categorie, solicitare careia i-au raspuns patru companii – dintre care a fost aleasa oferta santierului naval ADÎK.
Doi ani mai tarziu, in 2009, Subsecretariatul a semnat un contract cu ADÎK pentru construirea celor opt nave.
Valoarea exacta nu a fost comunicata, dar se estimeaza ca ar fi vorba de circa 100 de milioane de euro.
Prima nava, Ç-151, a fost lansata pe 2 Octombrie 2010, iar pana in luna Decembrie a anului 2013 au fost livrate Marinei Turciei toate cele opt LCT.
Procurarea LST (Landing Ship, Tank) a fost cel de-al doilea proiect. Pentru acesta, Subsecretariatul a emis o RfP in luna Mai a anului 2008 iar pe 6 Ianuarie 2010 a fost declarat castigator din nou santierul naval ADÎK cu care s-a semnat in 2011 un contract pentru constructia a doua nave LST, prima urmand sa fie livrata in 48 de luni.
Pentru LPD (Landing Platform/Dock) a fost emisa o RfP in 2011, iar in luna Mai a aceluiasi an trimisesera oferte trei santiere navale turcesti: Deasan, RMK Marine si Sedef.
RMK Marine a trimis propriul proiect, Sedef a facut echipa cu Navantia si a ofertat cu un proiect modificat din Juan Carlos, iar Deasan a prezentat o oferta secreta alaturi de China Shipbuilding Industry Corporation care construieste pentru Marina Chinei clasa Type 071.
Detaliile sunt vagi, dar conform datelor postate pe Twitter de catre Navantia spaniolii urmeaza sa furnizeze motoarele, turbinele, IPMS-ul (Integrated Platform Management Systems) si nava de desant LCM-1E.
Si tot conform blogului Bosphorus Naval News, viitoarea nava se va numi Levent si comparativ cu Juan Carlos I si derivata clasa Canberra dedicata Australiei, ar avea urmatoarele caracteristici tehnice provizorii:
Canberra | Juan Carlos | Levent | |
Displacement (tons) | 27.500 | 27.500 | 19.000 |
Length (meters) | 230 | 230 | 200 |
Speed (knots) | 19 | 21 | 20 |
Range (n. miles) | 9.000 | 9.000 | 7.000 |
Crew | 240 | 295 | 240 |
Echipajul propus este de 190 marinari, 56 aviatori, 50 personal medical, 200 de membri ai staff-ului de comanda si 700 infanteristi marini.
LPD-ul va putea transporta 13 tancuri, 27 AAV/LVT-P7, 6 tramsportoare blindate si 33 camioane.
Componenta aeriana va consta din patru elicoptere grele pe punte (cel putin 15 tone) si patru elicoptere grele (cel putin 15 tone) sau 3 UAV-uri in hangar.
E bine ca suntem de aceeasi parte…
– Iulian Iamandi –
ce bun ar fi un LPD-LHD si pt Romanika,plus ce au mai luat turcii pt debarcari AAV-7-A2, LCT,LST, etc. dar ai nostrii mai intai sa reinarmeze cele 2 frigate Type 22 luate de la englezi si sa readuca in stare de functionare submarinul Delfinul clasa Kilo,sa mai modernizeze si reinarmeze celelalte nave de lupta,plus ca mai trb luate inca 2 submarine,4 corvete si ceva nave de sprijin.
Si ce Dumnezeu sa facem noi cu un LPD?
Nu de alta dar sunt niste planuri de gen la SMFN..
Imperiu colonial Romania nu cred ca o sa aiba prea curand, ca sa se justifice capabilitatea de a invada Madagascarul..
Iar in Marea Neagra, o sa spargi niste sute de milioane pe o nava care nu are nici un fel de valoare combativa si pe care or sa o scufunde rusii cu minim de efort in primele ore de conflict.
In situatia actuala cea mai rezonabila optiune ar fi modernizarea flotilei de fregate cu armament modern, constituirea unei grupari de submarine, eventual echipate cu rachete de croaziera pt a constitui un element de descurajare, un numar de baterii de rachete anti-nava terestre si desigur celelalte capabilitati nave minare-deminare, logistice, scoala, elicoptere etc.
“Nu de alta dar sunt niste planuri de gen la SMFN..”
Ce ai mai gasit? 🙂
Nu am gasit nimic nou.
Sunt chestii vechi, publice de aproape 10 ani.
Planuri de gen..nava de transport strategic bla bla nu neaparat un LPD, dar tot pe acolo.
Inecatului un pahar cu apa ii trebuie.
Si turcii isi fac miniportavion?? Banuiesc ca pentru Egee si Mediterana ma rog Cipru e pe acolo…in Marea Neagra nu prea au ce face cu nava poate doar sa debarce la Mamaia sau la Varna.
Cu toate ca au o marina puternica si in mare parte moderna, orientarea in ceea ce priveste Levent ar putea fi in mare parte unde zici si tu. LPD-ul si gasca valoreaza mult intr-un posivil conflict cu Grecia si ar fi mai comoda ocuparea si controlarea insulelor grecesti, precum si coordonarea unor operatii.
In Marea Neagra ar fi de folos la misiuni non-letale, ca sa zic asa. In cazul unor calamitati, capabilitatile navei asteia ar fi de mare folos pentru Turcia si cei pentru care ar fi trimisa ca sprijin.
Militar vorbind, LPD-ul turcesc ar putea deveni nucleul unei grupari navale aliate formate din nave ale tarilor NATO din zona, pana la sosirea italienilor cu Cavour si Garibaldi, plus escorta de FREMM-uri, ori a unui grup de lupta american din Mediterana. Asta, in caz de conflict cu Rusia.
Dar, cea mai mare importanta ar atinge-o aceasta nava in momentul in care Turcia iese va iesi din NATO – daca asta se va intampla.
N-am vrut sa para ca neg valoarea si utilitatea unei astfel de nave pentru Turcia. Mai mult ma miram ca achizitia de astfel de nave tinde sa devina o moda in ultimii ani. Interesant este de ce acum si de ce nu pana acum. De fapt cred ca ai raspuns un pic in ultima fraza :).
Asa, de pe margine, cred ca ar trebui sa ne gandim si la varianta asta. Oricum, dincolo de noi cei pasionati, sunt sigur ca si altii se gandesc serios la varianta in care Turcia ar iesi din NATO. Si turcii cred ca se gandesc serios la treaba asta.
La urma urmei, ce ar putea sa se intample? Sa ii atace pe turci Siria? Nu… Rusia? Nu… Extraterestrii? Ei bine, extraterestrii nu se inhiba in fata unor state sau aliante cu rol de garant.
Ii invidiez pe turci. Au o tara puternica si in crestere. Pacat ca la noi e invers.
Si eu ii invidiez.
Cum totul are o explicatie,sa-i zic oare subtila?In Grecia s-au descoperit uriase zacaminte de gaz natural si petrol(ordinul de marime trilionul).Sigur nemtii nu vor fi invitati la explorari de …”lenesii greci”.
http://greece.greekreporter.com/2012/10/04/greece-sits-on-huge-offshore-gas-reserve-study-says/
Si ptr. mine este o enigma necesarul unor astfel de nave ptr. Turcia,cel mult in Cipru sa le utilizeze.
Pe DEFESA am gasit un articol cu informatii suplimentare si ca sa nu fac o postare separata, redau aici:
“The Turkish procurement agency SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) has announced it has selected the local shipbuilder SEDEF Gemi İnşaatı AŞ to build one landing platform dock (LPD) for the country’s navy.
If negotiations will not succeed with SEDEF Gemi İnşaatı AŞ, SSM will then enter into talks with DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ. The later reportedly teamed with CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) of China.
SEDEF Gemi İnşaatı AŞ teamed with the Spanish shipbuilder Navantia, proposing the BPE (Buque de Proyección Estratégica) design tailored for specific Turkish requirements.
The BPE design is in service with the Armada Española (Spanish Navy) as the L61 SPS “Juan Carlos I”, and two units are being built in cooperation with BAE Systems Australia for the Royal Australian Navy (RAN) operation, “Canberra and “Adelaide”.
SPS “Juan Carlos I” visited Istanbul in May 2011, where it was presented to SSM and Turkish Navy, with support of the Spanish authorities and navy. The supply of four of the company’s LCM-1E landing catamaran is also part of the package proposed to Turkey.
As mandatory, the ship will be outfitted with a modified configuration of GENESIS (Gemi ENtegrE Savaş İdare Sistemi) combat management system from Havelsan of Turkey.
The BPE is service with Spain feature the Navantia Sistemas SCOMBA (Sistema de Combate para Buques de la Armada) combat management system, while the Australian ships will be outfitted with 9LV Mk 4 solution from Saab.”
Interesant pasajul asta:
“If negotiations will not succeed with SEDEF Gemi İnşaatı AŞ, SSM will then enter into talks with DESAN Deniz İnşaat Sanayi AŞ. The later reportedly teamed with CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) of China.”
Cel putin interesanta evolutia legaturilor turco-chineze. Si Turcia in mod sigur va juca un sah bun avand alternative chineze in mai multe planuri.
Cam acelasi sah bun pe care il joaca si China, mai rabdatoare, dar mai indrazneata de cand cu Xi si “China Dream”. (http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-22726375)