Tupolev Tu-214R

Tupolev Tu-214R

Tupolev Tu-214R, noul avion rusesc destinat culegerii de informaţii radio-optice (ELINT), a alarmat guverunul Ucrainei şi conducerea militară a acestei ţări în urma zborurilor în apropierea fruntariilor ucrainiene.

Conform informaţiilor publice, un avion Tupolev Tu-214R a efectuat în noaptea de 17/18 Iunie o misiune în lungul întregii graniţe comune ruso-ucrainiene.

Cel mai probabil, unul din obiectivele avionului Tupolev Tu-214R a fost explorarea forţelor de apărarea antiaeriană de pe teritoriul Ucrainei, dispuse în vecinătatea graniţei cu Rusia.

S-a remarcat de asemenea şi că radarul a explorat situaţia din regiunile de concentrare a forţelor terestre.

Asemenea zboruri sunt efectuate cu regularitate de avioanele Tupolev Tu-214R de-a lungul graniţei cu Japonia.

Sursa: Military Informant

CV-ul avionului Tupolev Tu-214R este unul scris recent. Într-o exprimare mai directă, Tupolev Tu-214R este nou. Nou! Nu-i un dinozaur precum Il-20.

Iliusin IL-20 ELINT

Iliusin IL-20 Coot ELINT

Bunicul de mai la deal nu-i Tu-95, bombardier strategic înarmat cu rachete – cum s-au grănit să dezinformeze cei din presă – dar nici pistol cu apă nu-i, prin importanţa misiunilor pe care le efectuează în special la pace. E Il-20 Coot ELINT, modernizat, dar nu-i Tupolev Tu-214R.

Tupolev Tu-214R este derivat din bimotorul de pasageri Tupolev Tu-204, echivalent al Boeing B-757, dezvoltat pentru a înlocui trimotoarele Tu-154 din Aeroflot. Tu-204 poate transporta 210 pasageri şi a fost introdus în anul 1989.

Tupolev Tu-214 a efectuat primul zbor în Martie 1996 şi este o versiune derivată din Tu-204-200, dotat cu mai multe rezervoare de combustibil, modificare căreia i se adaugă întărirea structurii pentru a rezista la noua greutate, dar şi o diferenţă vizibilă: Tu-214 posedă trei uşi şi o ieşire de urgenţă, faţă de numai două uşi şi o ieşire de urgenţă la Tu-204.

Modificările de care beneficiază Tupolev Tu-214 l-au făcut preferatul guvernului în ceea ce priveşte modificările viitoare pentru versiuni de “Misiuni Speciale”.

Avioanele destinate misiunilor speciale cuprind Tupolev Tu-214ON (echipat cu patru camere foto şi trei camere tv), două aparate destinate zborurilor în cadrul Tratatului Cer Deschis, Tupolev Tu-214PU, două aparate punct de comandă aerian operate de către Ministerul Apărării, Tupolev Tu-214SR, releu de comunicaţii pentru guvern, cu două aparate în exploatare şi alte trei comandate, Tupolev Tu-214SUS versiune releu de comunicaţii destinată Ministerului Apărării, şi Tupolev Tu-214R.

IL-20 Coot ELINT

IL-20 Coot ELINT

Tupolev Tu-214R este un avion destinat misiunilor speciale, misiuni în care va înlocui bătrânele Il-20 Coot ELINT. Întîiu Tupolev Tu-214R şi-a făcut debutul public la MAKS, în August 2013, însă executa misiuni-test deasupra de dinaintea aceluia an. Un al doilea Tupolev Tu-214R era programat să intre în serviciu în anul 2014.

Tu-214R este echivalentul avionului american RC135 şi al celui Israelian Boeing  B-707 echipat cu sistemul Phalcon.

Pentru misiunile speciale pe care le are de îndeplinit, avionul Tupolev Tu-214R este echipat cu echipamente destinate ELINT, SIGINT şi COMINT.

Între acestea, Tupolev Tu-214R dispune de radar SLAR (Silde Looking Aperture Radar) multifrecvenţă tip RTK-MRK-411 şi complexul elect-optic Fraction dezvoltat de către TPK Likos, care permite administrarea şi procesarea semnalelor externe cu definiţia ţintei, fotografiere de mare rezoluţie atât în spectrul vizibil cât şi în cel infraroşu, afişarea informaţiilor pe ecrane multifuncţionale, înregistrare video digitală în timp real, procesarea informaţiilor stocate, etc.

Tupolev Tu-214R va executa zbouri peste Statele Unite ale Americii în cadrul Tratatului “Cer Deschis”.

 

– Iulian Iamandi –