1071042

Russia’s Tu-160 bomber© ITAR-TASS/Dmitry Rogulin

Bombardierul strategic rusesc TU-160 a avut duminică, 16 noiembrie 2014, primul său zbor după modernizare, aşa cum au declarat proiectanţii aeronavei.

Potrivit companiei, bombardierul a decolat de la aerodromul Kazan din Republica Tatarstan (o republică din cadrul Federaţiei Ruse), iar zborul a durat 2 ore şi 40 de minute.

Procesul de modernizare a constat în îmbunătăţirea a aproape tuturor echipamentelor radar şi a sistemelor electronice (avionics).

Tu-160 este cel mai mare avion de luptă din lume şi, de asemenea, cel mai mare supersonic. Are cel mai mare MTOW (maximum take off weight) dintre toate aeronavele militare. A intrat în serviciu în 1987 şi a fost ultimul bombardier strategic conceput pentru Uniunea Sovietică.

Aeronava poate funcţiona în orice fel de condiţii meteo şi la toate latitudinile geografice.

În prezent, Forţele Aeriene Ruseşti deţin 16 aeronave de tip TU-160.

În noiembrie 2013, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comandat modernizarea avioanelor de război de cursă lungă, inclusiv SU-25SM, Tu-160 şi Tu-95, precum şi modernizarea armelor nucleare strategice, care sunt transportate la ţintă cu avioane sau rachete cu rază scurtă.

Rusia intenţionează să modernizeze 70% dintre avioanele sale de luptă până în anul 2020.

–  Adina Călin  –

Sursa: Big News Network