da

da

…pentru ca nu l-am mai decernat de multa vreme.

Si pentru ca unii sunt mari amatori de “galuste”, pe care prefera sa le inghita nemestecate, fara sa treaca informatia prin nici un fel de filtru – lucru de asteptat si de bun-simt la case mari.

Daaar, sa incepem cu inceputul!

Azi, 9 Septembrie 2014 AD, ITAR-TASS, citand agentia de pressa Novorossia, ne informeaza ca doua C-130 americane ar fi aterizat la Harcov aducand fortelor guvernamentale cadouri pentru un craciun anticipat: doua sisteme PRND fabricate pe la noi prin batatura – LAROM, si sistem(e) Teruel 3 de provenienta spaniola, impreuna cu cantitati insemnate de munitie pentru numitele lansatoare. Si tot potrivit unor surse din militiile separatiste locale – citate de agentia de presa numita mai la deal –  dupa defluirea din avioanele americane de transport lansatoarele s-ar fi “deplasat prin mijloace proprii, pe drumuri laturalnice, in directia localitatii Starobelsk”.

Itar-Tass mentioneaza – clar, as putea adauga – ca informatiile nu au putut fi confirmate  din terte surse…

Si totusi, galusca e inghitita mai mult sau mai putin nemestecata de publicatii si agentii de pesa de in limba romana…

Bun! Haideti – inarmati cu ruleta si cantar – sa demontam mitul livrarii de armament modern de provenienta neaos romaneasca vecinilor ucrainieni aflati la ananghie. Sau sa subliniem diferentele intre lift si scara…

C-130J-30 Hercules:

  • Incarcatura utila – 44 000 livre (19 958 kg)
  • Dimensiuni compartiment cargo: 2.74m x 16.09m x 3.04m (inaltime x lungime x latime)

Lansator LAROM pe sasiu Roman/Dac 26.410 DFAEG:

  • Greutate maxima (gata de lupta) – 22 500 kg
  • Dimensiuni : 3 m x 7.9m x 2.51m (inaltime x lungime x latime)

Lansatoarele Teruel 3 au cam aceleasi dimesiuni ca si Laromul romanesc exceptand greutatea totala, care, gata de lupta care este de 25 000 kg.

De unde rezulta ca in doua avioane C-130 n-au cum sa incapa doua LAROM, un  Teruel 3 si cantitati insemnate de munitie de 122mm, 140mm sau 160mm.

Poate doar demontate…

Poate doar in 3-4 Hercules. Sau poate in doua C-17 Globemaster III.

In consecinta…

Lemn! Luati loc, patru!

– Marius Constantin –