Agenția spațială a Rusiei, Roscosmos a introdus recent măsuri mai stricte de control al calității, cu scopul de a reduce cantitatea de componente și echipamente defecte atât în comenzile spațiale comerciale, cât și în cele de stat.

Racheta purtătoare Proton-M

Racheta purtătoare Proton-M

Astfel, trei rachete purtătoare grele tip Proton-M destinate lansărilor de sateliți de pe Cosmodromul Baikonur au fost returnate fabricii de rachete Khrunicev din Moscova pentru ca piesele de calitate scăzută să fie înlocuită.

Componentele defecte despre care se consideră că erau fabricate între anii 2015 – 2015, au fost descoperite luna trecută datorită verificărilor din cadrul noului sistem de control al calității introdus de către Roscosmos.

“Having analyzed the situation, experts came to the conclusion that the replacement of the [faulty] components on the three Proton-M rockets located at Baikonur could only be done at the factory.” 

A declarat pentru o prersă o sursă din industria aerospațială rusă.

Două dintre rachete au fost deja încărcate într-un tren și trimise înapoi, iar a cea de-a treia rachetă urmează să fie returnată fabricantului în viitorul apropiat.

Sursa menționată a mai spus și că se preconizează remedierea defecțiunilor la timp pentru o lansare planificată la finalul lunii Iulie.

Luna trecută a fost anunțat faptul că lansarea sateliților de comunicare Express-80 și Express-103 de pe Baikonur va fi întârziată datorită defectelor descoperite la racheta purtătoare Proton-M.

Defectele descoperite au dus la mai multe verificări la racheta Proton-m construită pentru misiunea ruso-europeană ExoMars, recent amânată de la lansarea programată în 2020 la o lansare în anul 2022.

Racheta Proton-M este o rachetă purtătoare grea testată și lansată încă de mai multe ori, fiind derivată din racheta Proton aparținând erei sovietice.

Construite la Centrul de Cercetare și Producție de Stat Khrunicev, rachetele sunt de obicei lansate de pe Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan. Proton-M au rata de succes de 90 % din 109 lansări până în prezent.

Combinată, întreagă familie de rachete Proton are o rată de succes de 88,7% (375 din 423 de lansări).

Comparativ, racheta purtătoare Soyuz-U, cunoscută pentru transportul în spațiul cosmic a echipamentului și cosmonauților, are rata de succes de 97,3 %, fiind una dintre cele mai fiabile platforme de lansare din industria spațială sovietică și rusă.

Nu pot încheia fără să zic o chestie: cum ar fi fost ca în 2022 racheta Proton-M cu ExoMars să se facă cioburi? Deja, o dădeam în teoria conspirației.

Iulian Iamandi