MiG-21 Bis mozambican, inainte de RK

MiG-21 Bis mozambican, inainte de RK

Trei avioane de vanatoare MiG-21mozambicane reparate la Bacau sunt blocate in Germania datorita lipsei permisiunilor necesare. MiG-urile sunt parte a unei transe de opt transportate din Romania.

Compania Aerostar a efectuat reparatii la sase MiG-21 Bis si doua MiG-21UM pentru Fortele Aeriene Mozambicane si a antrenat pilotii mozambicani pentru zborul pe MiG-21. Trei avioane MiG-21 mozambicane au fost vazute zburant la Aerostar Bacau anul trecut.

Duminica, publicatia germana Der Spiegel a anuntat ca trei MiG-21 venind din Bucuresti in sase containere transportate cu trenul trebuiai sa fie expediate catre Mozambic din portul Bremerhaven.

Desi avioanele au fost declarate conform procedurii, transportul a fost efectuat fara permisiunile necesare si a fost oprit.

Der Spiegel anunta ca Germania va investiga o posibila incalcare a legilor de control al armamentului.

Publicatia germana a mentionat ca Aerostar a fost gasita vinovata intr-un incident similar care a avut loc in anul 2008.

In 2012, oficiali ai vamei germane au confiscat motoare pentru MiG-29 destinate Algeriei si motoare pentru Tu-142 destinate Indiei, tot din cauza lipsei permiselor.

Mozambicul aparent a cumparat doua avioane usoare romanesti tip Aerostar Festival si a reparat un Aero Vodochody L-39ZO la Aerostar Bacau.

La finalul anului trecut s-a aflat si ca Fortele Aeriene Mozambicane vor primi doua avioane de transport Antonov An-26B ce vor fi reparate in Ucraina.

Sursa: Defenceweb

Apropos, v-am aratat ZO-ul mozambican fotografiat in zbor undeva peste Moldova?

 

– Iulian Iamandi –