Armata Romana Fortele Aeriene

Trei avioane F-16 se vor alatua primei escadrile romanesti la finalul lunii Septembrie

Trei F-16 vor deveni românești de-abinelea pe la sfârșitul lunii acesteia. Și… ne dorim F-35. O escadrilă, măcar.

F-16 Fortele Aeriene Romane

F-16 Fortele Aeriene Romane

Vestea bună vine din declarațiile ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, care a declarat ieri pentru Agerpres:

“În data de 27 septembrie vom aduce încă trei avioane și completăm escadrila de 12, cu F-16. Intenția noastră este ca în următorii ani de zile, probabil începând cu 2019-2020, vom vedea ce rezultă din discuții, să completăm dotarea Forțelor Aeriene cu încă 36 de avioane F-16, cu precizarea că ne-am dori ca cel puțin o escadrilă să fie F-35. Nu depinde doar de ce dorim noi, este vorba de un acord guvern la guvern cu partenerul american”

Ministrul Țuțuianu a mai declarat:

“Suntem, de asemenea, interesați și de alte achiziții, începând cu pușca de infanterie și mergând până la radare, sisteme informatice. Sublinierea pe care o fac și astăzi este că toate aceste lucruri dorim să le dezvoltăm cu un beneficiu pentru economia națională. Este falsă ideea care este vehiculată prin diverse medii și în media conform căreia noi am plecat, într-un fel, așa, la cumpărături. Totul se va reîntoarce, într-o măsură mai mare sau mai mică, în industria națională.”

Astfel, ministrul Apărării ne dă speranțe noi de offset, nu doar legate de achiziții.

“Avem opt programe majore de înzestrare a Forțelor Armate ale României, pe o alocare de 2 la sută din Produsul Intern Brut, un program pe 10 ani, 2017-2026. Purtăm discuții pe mai multe componente, evident că ele trebuie apoi armonizate, după ce ajungem la concluzii finale. Am avut discuții importante cu firme care vor să creeze societăți mixte în România, societăți mixte care trebuie să fie partenerii Armatei Române în acest efort de înzestrare.

Continuăm discuțiile pe câteva componente importante, cu firme din SUA, dar și din Europa. Mă interesează să definitivăm discuțiile pentru transportorul blindat cu două variante, o societate mixtă la Uzina Mecanică București, cea de-a doua la Moreni, prima va produce transportoare care nu sunt flotabile, cealaltă transportoare flotabile.”

A mai spus ministrul Țuțuianu, în conferința de presă suținută ieri în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Sursa: Agerpres

5 Comments

  • Ciiudat rau, parca iarasi suntem prin 1938 si cautam disperati arme, dupa ce in prealabil am hibernat 2 veacuri si am devaIzat bugetul tarii la greu!

  • Flotabile si neflotabile :)))). Deci asta este cu Rheinmetal vor face TAB-uri la Moreni iar cu GDELS vor produce niste IFV-uri pe roti, probabil Piranha5 la UMB. Totusi Piranha5 are si capacitati de vehivul samfibiu.

    • Corect. Piranha V e un IFV “usor” cu capabilitate de amfibiu, superior fara discutii lui 3C. Daca, si pun accent pe daca, se fac amandoua, e un lucru foarte bun pt noi, pt Armata Romana, pt cele 2 fabrici care de mult timp aveau nevoie de gura asta de oxigen. Dar ramane acest “daca”. Speranta, bat-o vina.Totusi poate…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: