Geopolitica

Trebuie sa inceapa undeva…

Al-Sisi

Al-Sisi

Aş începe şi de data asta cu sfârşitul: nu văd o soluţie paşnică împotrica ISIS şi, din păcate, nu văd nici de succes intervenţia militară multinaţională.

Treaba paşnică nu există cu ISIS. N-ai cu cine. Ălora le place să ardă, să cruficice, să decapiteze. Cu cine să stai de vorbă? Nu m-ar surprinde să fie suficient de medievali şi să deapiteze solii, apoi să expună public capetele acestora. Aşa, de ai dracu, pentru că pe la ei soluţia este terorizarea celo care nu sunt cu ei.

Să fie lăsaţi în pace, adică ignoraţi până se potolesc… Nu merge nici aşa, pentru că se vor extinde şi ne vor sparge uşile până pe aici.

Între timp, am ajunge să nu ne mai mirăm dacă am vedea pe youtube cum ar putea mânca inimile chiar şi celor care n-au şapcă.

Mai rămâne soluţia militară multinaţională în masă, ca într-un război mondial.

Ce ce zic mondial, când vine vorba de lupta împtriva unei entităţi non-statale? Pentru că aia e!

Războiul împotriva terorismului s-a fumat. Suntem în plină conflagraţie împotriva unor armate organizate de pe teritoriul mai multor ţări şi nimeni nu le face faţă cu succes.

Ba chiar mai rău, înarmarea rivalilor duce la tensiuni în statele aliate şi amice ale căror probleme de securitate au sporit – să luăm exemplul înarmării kurzilor şi impactul asupra Turciei şi Irakului.

Încotro o luăm?

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut o rezoluţie ONU pentru emiterea unui mandat care să permită intervenţia unei coaliţii internaţionale în Libia.

“We abandoned the Libyan people as prisoners to extremist militias”, a declarat preşedintele Egiptului, adăugând: “There is no other choice, taking into account the agreement of the Libyan people and government and that they call on us to act”.

Al-Sisi a cerut intervenţie internaţională sub mandat ONU după ce Luni un grup al ISIS a publicat o înregistrare video cu decapitarea a 21 creştini egipteni.

Ceea ce se întâmplă acum, ca şi răspuns împotriva ISIS, nu este decât o nouă oportunitate de afaceri pentru producătorii de armament. Da, asta înseamnă trimiterea de ajutoare militare celor care se opun armat ISIS. Dar, din păcate numai atât. Restul este insuficient.

Ar fi oare intervenţia militară multinaţională soluţia?

Nu, nici asta nu e!

ISIS este desfăşurat pe teritoriul mai multor ţări. Deja au fost lăsaţi prea mult timp să se dezvolte şi implicaţiile sunt enorme, ar fi precum într-un război mondial.

Şi chiar dacă o coaliţie internaţională ar face efortul ăsta enorm şi insurgenţii ISIS ar fi bătuţi glonţ cu glonţ, o parte din ei se vor retrage la timp şi cu siguranţă ar trece la gherilă şi, cel mai grav, la atacuri teroriste într-un număr mult mai mare decât cum ne-a obişnuit Al-Qaeda.

Şi atunci, cum facem?

Sursa: Reuters

 

– Iulian Iamandi –

12 Comments

 • Pai pana nu se pun de acord statele din Golf si unele finanteaza gruparile pe criteriul ca sunt “islmisti de ai nostri” iar altii le toarna bombe in cap – normal ca nu va iesi nimic.
  Totusi NATO ar trebuie sa isi puna problema ce face dupa ce castiga un razboi ca se pare ca nu stie sa castige pacea de dupa.
  Exemple sunt deja Afganistan, Irak, Libia …. sa vedem ce o iesi prin Mali.
  Se pare ca este chair mai rau decat o dictatura sa lasi oamenii aceia de capul lor sa fiarba in sucul lor propriu si sa nu le dai un dram de viata normala in secolul 21.
  Libia datorita petrolului si gazelor se va scapa de ISIL mai repede decat alte state dar sunt curios ce va urma…..ce standard de viat o sa aiba oamenii aceea dupa 3-4 ani, cum va evolua situatia in Afganistan este alta intrebare cheie?

 • Implicarile noastre in cea ce priveste rolul si multirolul in probabila campanie impotriva #statului islamic# care va fi?

  • Ar fi bine sa fie niciuna sau doar rolul de stabilizare post conflict.
   In cazul in care NATO o sa participe oficial la coalitie…..s-ar putea ca sa avem roluri pe partea de infanterie – de aici necesitatea de a avea MRAP-uri in dotare…..

   • In interes comun, americanii ne vor imprumuta in continuare MRAP-uri si pentru urmatorul conflict, indiferent unde va avea loc acesta. Aliati sa fim. 😉

 • Pe langa interventia armanta, mai trebuie oprite finantarile si recrutarea. Cineva cumpara petrolul dela ISIS, adica 200 de camioane zilnic, peste 2 miioane de dolari (dupa Truthloader). Banii merg spre Is din toata Europa.

 • Ok,treaba sta mai simplu.Indiferent ce se intampla,in 5 ani ne vom bate cu urmatorul rand de cretini izvorati din lumea a 3-a.Mai buni,mai adaptati,mai evoluati.Evident,daca noi,europenii,ne punem mintea ii casapim fara probleme.Pana ne punem mintea,mai va.
  NATO fireste ca va lupta contra Califatului.Cu FOS,aviatie,logistica,informatii si alte de astea.Pifanterie NATO in zona?Nici o sansa.Motivele e 2.1-E genul de razboi in care se va muri din plin.2-Cruciatii in zona = sprijinul pt. califat tocmai ce creste de 50 de ori.

  Amu,daca o armata a NATO ar intra in aia,in 3-4 luni e gata treaba cu pierderi minime de vieti omenesti.Numai ca vietile alea tot ar fi vreo 3-4000 si ar fi ale noastre.Daca kurzii,iordanienii,irakienii si alti harapi e sa faca treaba,ar dura si mai mult si ar fi mai costisitor.Iar odata angajate astfel de armate in orasele aparate de ce forte are califatul,e posibil chiar ca ismailitenii ”nostri” sa piarda.Caz in care mai vedem ce se petrece,dar oricum pierdem Arabia Saudita siparte din tarile din Golf.Nu cucerite de califat din afara ci doborate dinauntru de babulanii locali.

  Legat de egipteni in Libia,e bine si cu interventia si protejarea cetatenilor egipteni.Dar Libia ca stat nu mai exista.Si e atata gaz&petrol.Iar Egiptul n-are.Un guvern prieten la Tripoli sau in Benghazi nu ar strica.

 • Rezolvare rapida: Trimit tot ce ai la tine pe glie in tara lor de origine. Lasi 1-2 ani sa se sedimenteze treburile si apoi asazisa lume civilizata face curatenie printre cei care mai sunt in picioare.
  Metoda este inumana si necivilizata dar pastrezi tara si natia ta curata.

  Metoda lenta: Te inarmezi cu multa vaselina, pregatesti spitalele si cimitirele pentru valuri mari de raniti si morti. Nevinovati desigur. Toti mortii si ranitii sunt bastinasi europeni si nu emigranti.
  Este o metoda multicultural nedezvoltata cu riscuri multiple si poate dura de la zeci de ani pana la asimilarea poporului bastinas in valurile emigrantilor. Cazul cel mai nasol e ca bastinasul european devine minoritar la el in tara.

  Metoda 3: Varianta paranoica propusa de bubuli. Dam libertatea europeana in schimbul sigurantei. In realitate oferim pierdem ce avem si primim niste promisiuni oferite de niste politruci incapabili dar cu alte promisiuni de asumare. Precum guvernele autohtone trecute. Dam vrabia din mana pe aia de pe gard. Si f***ti si cu banii luani, fara drepturi, fara viitor si mai ales fara identitate. Doar oameni intr-o zona de conflict care deunazi se numea Europa, Schengen, UE, Belgia, Spania, Olanda, etc.

  Vedeti voi alte variante?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: