Al-Sisi

Al-Sisi

Aş începe şi de data asta cu sfârşitul: nu văd o soluţie paşnică împotrica ISIS şi, din păcate, nu văd nici de succes intervenţia militară multinaţională.

Treaba paşnică nu există cu ISIS. N-ai cu cine. Ălora le place să ardă, să cruficice, să decapiteze. Cu cine să stai de vorbă? Nu m-ar surprinde să fie suficient de medievali şi să deapiteze solii, apoi să expună public capetele acestora. Aşa, de ai dracu, pentru că pe la ei soluţia este terorizarea celo care nu sunt cu ei.

Să fie lăsaţi în pace, adică ignoraţi până se potolesc… Nu merge nici aşa, pentru că se vor extinde şi ne vor sparge uşile până pe aici.

Între timp, am ajunge să nu ne mai mirăm dacă am vedea pe youtube cum ar putea mânca inimile chiar şi celor care n-au şapcă.

Mai rămâne soluţia militară multinaţională în masă, ca într-un război mondial.

Ce ce zic mondial, când vine vorba de lupta împtriva unei entităţi non-statale? Pentru că aia e!

Războiul împotriva terorismului s-a fumat. Suntem în plină conflagraţie împotriva unor armate organizate de pe teritoriul mai multor ţări şi nimeni nu le face faţă cu succes.

Ba chiar mai rău, înarmarea rivalilor duce la tensiuni în statele aliate şi amice ale căror probleme de securitate au sporit – să luăm exemplul înarmării kurzilor şi impactul asupra Turciei şi Irakului.

Încotro o luăm?

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut o rezoluţie ONU pentru emiterea unui mandat care să permită intervenţia unei coaliţii internaţionale în Libia.

“We abandoned the Libyan people as prisoners to extremist militias”, a declarat preşedintele Egiptului, adăugând: “There is no other choice, taking into account the agreement of the Libyan people and government and that they call on us to act”.

Al-Sisi a cerut intervenţie internaţională sub mandat ONU după ce Luni un grup al ISIS a publicat o înregistrare video cu decapitarea a 21 creştini egipteni.

Ceea ce se întâmplă acum, ca şi răspuns împotriva ISIS, nu este decât o nouă oportunitate de afaceri pentru producătorii de armament. Da, asta înseamnă trimiterea de ajutoare militare celor care se opun armat ISIS. Dar, din păcate numai atât. Restul este insuficient.

Ar fi oare intervenţia militară multinaţională soluţia?

Nu, nici asta nu e!

ISIS este desfăşurat pe teritoriul mai multor ţări. Deja au fost lăsaţi prea mult timp să se dezvolte şi implicaţiile sunt enorme, ar fi precum într-un război mondial.

Şi chiar dacă o coaliţie internaţională ar face efortul ăsta enorm şi insurgenţii ISIS ar fi bătuţi glonţ cu glonţ, o parte din ei se vor retrage la timp şi cu siguranţă ar trece la gherilă şi, cel mai grav, la atacuri teroriste într-un număr mult mai mare decât cum ne-a obişnuit Al-Qaeda.

Şi atunci, cum facem?

Sursa: Reuters

 

– Iulian Iamandi –