Tovarasul Evgheni Vasilievici Şevciuk

Eternul Igor Smirnov s-a dus pe copca nereceptionand semnalele negative pe care Moscova le tot trimitea de ceva vreme. Nu s-a produs nicio lovitura de stat, nicio exprimare mai violenta ci pur si simplu in protectoratul rus din Moldova s-au tinut alegeri pe care tovarasul Smirnov le-a pierdut in fata tovarasului din imagine, pe numele sau Evgheni Vasilievici Şevciuk.

Cine este domnul si ce inseamna el pentru Moldova, Rusia si Romania? In varsta de 43 de ani, este de profesie avocat, pare sa aiba ochi albastri, ma rog, deschisi la culoare, etnic ucrainian (sic!) si a detinut (si inca detine) mai multe posturi importante in Adunarea Sovietelor din Transnistria. Pozitia Moscovei fata de el se vrea a fi confuza din moment ce Kremlinul l-a sustinut pe contracandidatul sau in al doilea tur de scrutin, Anatoli Kaminski. Chiar si asa, printre atatea soviete, ar fi culmea ca omul nostru sa fie un revolutionar democrat pierdut printre atatea soviete. De remarcat ca Sevciuk este destul de diferit de predecesorul sau, si umbla in jalba cu Perestroika, fiind liderul partidului de opozitie si iniatiatorul unui proiect de lege care a adus la aparitia pluripartitismului in Transnistria.

Tara mandra si nerecunoascuta de nimeni, Transnistria este spinul din totdeauna din coasta Moldovei prin care Chisinaului, comunist sau nu, i se aduce mereu aminte cam unde se afla pe harta si ce vecini are. Cu toate astea, chiar pe 1 decembrie (sic) a avut loc sub inaltul patronaj al UE, foarte patron in astfel de situatii, OSCE, SUA, si cu unchiul Medvedev tragand cu ochiul, o prima intalnire intre reprezentantii Transnistriei si Moldovei vis-a-vis de relatiiile bilaterale. Nu prea se stie cum or sa scoata ei tancurile rusesti din Transnistria, dar prin februarie, dupa anul nou rus, se vor intoarce la masa de discutii.