Ministerul ceh al Apărării a selectat Toyota Hilux pentru înlocuirea vehiculelor Land Rover și UAZ 469 4×4 din dotarea forțelor armate.

Toyota Hilux 4x4

Toyota Hilux 4×4

UAZ 469 este un vehicul militar ușor tot-teren fabricat de către compania rusească UAZ. A fost utilizat de către URSS și alte țări membre ale Pactului de la Varșovia, precum și de către unități paramilitare din țările Blocului Estic.

Cu șapte locuri și patru uși, vehiculul a fost dezvoltat în anii ’60 în URSS, fiind mai apoi fabricat în Cehoslovacia. UAZ 469 a reprezentat înlocuitorul bătrânului vehicul GAZ 69, care avea un design similiar.

UAZ 469 era destinat transportului de personal și diverse materiale. Vehiculul a fost utilizat în armatele Cehoslovaciei și Cehiei începând cu anul 1973.

Armate Cehiei are în plan achiziția a 1200 de Toyota Hilux în versiune pickup, capabile să transporte până la cinci militari și echipament de luptă.

Vara trecută, ministerul ceh al Apărării a invitat doisprezece companii să transmită oferte. În urma invitației, cehii au primit 10 oferte pentru patru vehicule diferite.

Ministerul a selectat ca învingătoare compania Glomex MS cu produsul Toyota Hilux.

Iulian Iamandi