Nave militare ale Rusiei vor face o escala in portul sirian Tartus

Nave militare ale Rusiei vor face o escala in portul sirian Tartus

Ieri dimineață 6 Eurofighter Typhoon au decolat în două valuri, cu destinația Akrotiri, Cipru. Potriviti unui comunicat al MoD-ului britanic, citat de The Independent :”aceasta este o măsură de precauție, pentru asigurarea protecției intereselor Regatului Unit și apărarea bazei suverane Akrotiri pe fondul escaladării tensiunilor în zonă.”

Avioanele Eurofighter au ca sarcină executarea de misiuni DCA(Defensive Counet Air) sau pe limba lui Eminescu – că tot e la mare modă – poliție aeriană, fiind înarmate cu rachete AMRAAM și ASRAAM.

Altă sursă informează că un al cincilea distrugătot purtător de rachete a fost dislocat de US Navy în zona fierbinte din estul Meditewranei. USS Stout (DDG-55) clasa Arleigh Burke ar trebui să înlocuiască USS Mahan (DDG-72) aflat la sfârșitul dislocării în zonă. Totuși oficialul, citat de AFP, a precizat că la nevoie ambele nave ar putea rămâne pentru moment în estul Mediteranei. Gruparea navală americană, sub comanda Flotei a Șasea, mai cuprinde alte trei distrugătoare clasa Burke: USS Ramage (DDG-61), USS Barry (DDG-52) și USS Gravely (DDG-107). Toate cele cinci nave au capabilități anti-rachetă, datorită sistemului AEGIS/SM2 și un numar estimat de 45 TLAM pentru fiecare navă.

Și pentru că nu doar americanii sunt adepții ”gunboat diplomacy”, VMF-ul a dislocat două nave de luptă, acestea fiind așteptate în zona Siriei în zilele următoare. Este vorba de Moskva, crucișător clasa Slava purtator de rachete,  aparținând Flotei Mării Negre și Admiral Chabanenko, clasa Udaloy II, aparținând Flotei Nordului. Potrivit Amiralului Viktor Chirkov, citat de RIA Novosti dislocarea celor două nave în zonă nu are nici un fel de legătură cu deteriorarea situației din Siria.

Statul Major al Marinei Ruse a precizat că această dislocare este planificată de ceva vreme și are ca scop rotația navelor din Mediterana de est, sugerând că numărul navelor VMF-ului aflate în zona Siriei va rămâne constant.

– Marius Constantin –