Geopolitica

Tiptil-tiptil catre Libia 2: vesti cu Siria in prim plan

Freedom?

Zilele trecute, SUA au început un proces de presiune agresivă pe Rusia: dacă nu anulează contractele de livrare de armament către Siria, americanii vor renunţa la a mai cumpăra elicoptere Mil Mi-8 pentru Afganistan, în valoare de vreun miliard. Asta, după ce ruşii au anunţat că nu vor renunţa la contractele cu Siria.

Astăzi, mai adăugăm un nod la laţul care se strânge în jurul gâtului lui Assad. Arabia Saudită a tras obloanele, închizând ambasada din Siria şi retrăgându-şi toată echipa şi diplomaţii, datorită dezvoltării evenimentelor din Siria.

Arabia Saudită este unul dintre statele din regiune care conduc eforturile de eliminare a regimului preşedintelui Bashar al Assad, cerând activ şi înarmarea opoziţiei siriene pentru ca aceştia să poată învinge trupele guvernamentale.

Un număr de ţări arabe şi occidentale, incluzând aici SUA şi Marea Britanie, au întrerupt deja legăturile diplomatice cu Siria motivând ferocitatea atacurilor forţelor guvernamentale împotriva insurgenţilor.

Opoziţia siriană a confirmat zilele trecute că bastionul din oraşul Idlib a căzut, după patru zile în care au rezistat atacurilor forţelor guvernamentale.

Sursa: RIA Novosti

Mda. Printre acuzaţiile care i se aduc regimului Assad, întru pregătirea şi motivarea pentru obţinerea (sau nu) de mandat ONU, mai nou se spune că în Siria au fost omorâţi peste 7500 de civili. Nu mai reţin, dar ce număr de civili se spunea că au fost omorâţi în genocidul din Decembrie 1989? Peste cincizeci, uneori peste şaptezeci de mii, nu? Bine că nu s-a lăsat cu mandat ONU şi intervenţie străină în România.

9 Comments

  • Rusia nu va ceda santajului. Nu am cautat informatii acum, dar sunt sigur ca achizitiile siriene sunt “pe datorie”. Deci, Moscovei nu i-ar fi intrat curand in buzunar banii pe Yak-130 si Su-uri si ce o mai fi comandat Assad. Cumva, ce-au avut si ce au pierdut?

   In schimb, contractul de care zic americanii, din ce imi amintesc, ar fi vorba doar de o optiune de suplimentare. Deci, nimic care sa fi fost batut in cuie de-adevaratelea, iar din zbor asa, ar fi fost vorba de jumatate si nu de un miliard. Acum insa, multe stiri, fiecare cu interes, sper sa nu le confund si sa imi amintesc asa cum trebuie si sa vad clar dincolo de propaganda.

   Oricum ar fi… daca Rusia cedeaza la santaj, isi pierde faţa. Duetul Putin-Medvedev va face pe dracu in patru ca sa isi mentina pozitia si pentru a urca treapta cu treapta catre pozitia importanta pe care o detinea candva Moscova.

   • Si eu cred ca daca Rusia cedeaza in Siria poate sa-si ia adio de la Orientul Mijlociu si sa faca economii consistente desfiintand reprezentantele diplomatice din regiune .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: