040720-F-3488S-100

Panavia Tornado

Bundeswehr-ul nu pare să traverseze cele mai faste vremuri, mai ales în cea ce privește disponibilitatea tehnică a unora dintre cele mai importante categorii de tehnică de care dispune.

Din flota de avioane de lupta a Luftwaffe, 60% nu sunt operaționale, doar 42 din cele 109 de avioane Eurofighter sunt în stare de zbor și 38 din cele 89 de aparate Panavia Tornado sunt „zburabile”.

Nici situația armatei de uscat nu pare sa fie mai bună, acolo unde dintr-un număr total de 180 blindate Boxer numai 70 sunt funcționale, iar din cele 31 elicoptere de atac Tiger decât 10 pot fi folosite.

La care se adaugă deja cunoscuta situație a elicopterelor Forțelor Navale Germane, unde doar 5 aeronave sunt funcționale dintr-un total de 43.

Actualele informații devin publice în contextul în care Ministrul German al Apărării, Ursula von der Leyen, declara recent că Germania nu intenționează să se ralieze politicii NATO de creștere a bugetului militar până la 2% din PIB, de la nivelul actual de 1,2-1,3% din PIB-ul generos al Germaniei.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, lobby-ul industriei de apărare amenință cu posibilitatea relocării facilităților de producție în afara țării, de vină ar fi politica restrictivă a Germaniei în cea ce privește exportul de armament care a afectat deja unele contracte importante pentru livrarea de echipament militar către state ca Arabia Saudită sau Qatar, și cererea din ce în ce mai scăzută de armament din partea Armatei Germane.

sursa: defence24.pl

– David Victor –