F-16 turcesti (via defenceanalyzist)

F-16 turcesti

Turcii nu se incurca. Atunci cand doresc sa isi mareasca arsenalul, sau doar sa cumpere ceva… of-the-shelf, o fac in stil mare – si nimeni, aparent, nu este ingrijorat.

De data aceasta insa, vecinii si prietenii nostri otomani se pare ca au poftit la o bucata pe care nu o pot inghiti. Ori, inca nu.

Despre ambitiosul program de realizare a unui avion multirol “made in Turkey” dublat de achizitia in masa a avioanelor F-35 americane, da… despre aceste subiecte cumulate vorbim.

S-ar putea sa fie prea mult pentru vistieria de la Stanbul.

Oficialii din industria de aparare estimeaza la peste zece miliarde de dolari pretul construirii a zece prototipuri pentru viitorul avion de lupta national.

Mai exact – sau mai probabil… – “Any figure in the range of 11 bilion to 13 bilion would be realistic”, afirma un oficial familiarizat cu programul in cauza.

Acelasi familiarizat avanseaza si un numar probabil de avioane ce vor fi construite in cadrul intregului program: doua sute de bucati.

“We target $100 million per aircraft,”

“I think 200 is a realistic figure given our aging fleet of aircraft that will phase out in the decades ahead.”

Ceea ce vrea sa insemne ca Turcia va cheltui intre 31 si 33 miliarde de dolari pentru avionul bastinas pe care spera sa il proiecteze, dezvolte si produca, valori despre care analisti independenti spun ca sun prea optimiste.

“We know that Turkey’s plans do not include developing an engine for the Turkish fighter. Moreover, I think, $100 million per aircraft is too optimistic given Turkey’s technological constraints, its high-cost industry and the fact that a newcomer [to the fighter industry] like Turkey will always suffer setbacks and trials and errors during the entire process.”

Turcia a purtat discutii cu fabricantul suedez de avioane Saab pentru aspecte legate de proiectarea pre-conceptuala a intaiului avion de lupta cu reactie al tarii. Saab este producatorul lui JAS 39 Gripen, un avion de lupta usor cu un singur motor, proiectat pentru inlocuirea avioanelor Saab 35 Draken si Saab 37 Viggen in cadrul Flygvapnet.

Despre programul TF-X – asa cum se numeste programul avionului de lupta bastinas – se doreste sa dea rod un zbor prin 2023.

Vizirul Recep Tayyip Erdogan va decide asupra programului, mai spre finalul acestui an.

Intre timp, Turcia, a carei hergelie de avioane de lupta sunt doar din rasele americane,  are in plan si cumpararea lui F-35.

Influenta americana si deschiderea fata de tehnologia made in US este data si de faptul ca de modernizarea avioanelor F-16 turcesti s-a ocupat Lockheed Martin.

Cele o suta de F-35 planificate pentru cosul de cumparaturi ar putea costa Turcia vreo 16 miliarde de dolari, aducand bugetul destinat acestei achizitii dar si cel necesar multirolului bastinas la o impreuneala de circa 50 de miliarde de dolari.

Sursa: Hurriyet Daily News

Hm. Oameni seriosi, cu preocupari dincolo de “Paza Aeriana”. Si chiar le datoram un rand de multumiri, dublat cu unul de scuze, celor de la Türk Yıldızları pentru anul trecut.

Multumim, deci, ca au trecut cu avioanele lor peste Statuia Aviatorilor.

Respect!

Si scuze, pentru ce a iesit vreo doua zile mai tarziu…

E un cantec: “Asa-i romanu…”

 

– Iulian Iamandi –