sctv

SCTV

Textron Systems a anunțat încheierea primului contract de export pentru blindatul SCTV (Survivable Combat Tactical Vehicle) către Ucraina.

SCTV este o variantă de modernizare a HMMWV care încorporează un nou motor diesel, frâne noi, o nouă suspensie heavy duty. SCTV este dotat cu o capsulă blindată care împreună cu podeaua în „V” și blindajul lateral crește gradul de protecție balistică și împotriva dispozitivelor explozive improvizate (DEI).

In anul 2015, guvernul american și-a dat acordul pentru livrarea a 200 de HMMWV către Ucraina, din surplusul armatei SUA.

O parte dintre aceste vehicule vor fi transformate de compania ucrainiană de stat Ukroboronprom, care va putea în viitor să exporte produsul… evident doar cu acordul Statelor Unite.

Oficialii ucrainieni văd deja o piață disponibilă în Orientul Mijlociu.

Transformarea de către Ukroboronprom a vehiculelor HMMWV în SCTV se va face în cadrul unui joint-venture cu Textron Systems.

Tot în 2015 Ucraina a primit câteva zeci de vehicule HMMWV din stocurile americane destinate țărilor aliate, stocuri estimate la 2.000 bucăți.

Pe lângă comanda primită din partea Ucrainei, Textron Systems a mai livrat Columbiei câteva blindate SCTV pentru evaluare. Până la momentul actual nu a fost luată o decizie în privința unei achiziții din partea țării sud-americane.

In cea ce ne privește, fostul ministru al apărării, Mircea Dușa, declara anul trecut că una dintre problemele cu care se confruntă Armata Română este cea a mașinilor ARO care pun probleme din punct de vedere logistic.

Problemă care este în curs de ameliorare prin achizița a câteva sute de SUV-uri Dacia Duster, ce urmau să fie completate cu vehicule HMMWV, pentru care existau la acel moment discuții cu partenerul american.

Așa încât este de urmărit care sunt kiturile de modernizare a Humvee disponibile pe piață și politica SUA cu privire la cedarea acestor vehicule (și desigur a altora), către terți aliați.

sursa: defense-update.com

– David Victor –