In Amenas, Algeria

In Amenas, Algeria

Un grup de terorişti islamişti care a luat ieri câteva duzini de ostateci, solicită acum 20 de vehicule de teren 4×4 şi un coridor către graniţa cu Mali – anunţă ziarul algerian El Akbar.

Teroriştii au ameninţat că vor executa ostatecii dacă nu le sunt îndeplinite cererile, au lansat un atac asupar unei zone în care se extrăgeau gaze naturale, de lângă oraşul algerian Amenas, ieri dimineaţă. În cadrul atacului au fost omorâţi doi oameni.

Conform ministrului algerian de Interne , grupul, care îşi spune Masked Brigade, au în posesie circa douăzeci de ostateci algerieni, britanici, francezi, japonezi, norvegieni şi americani.

Alte surse anunţă că ar fi vorba de peste 40 de ostateci.

Publicaţia algeriană El Akbar, citând surse anonime, susţine că forţele speciale algeriene sunt pregătite în orice moment pentru a lansa o operaţiune de salvare.

Oficialii au anunţat că atacatorii au planificat transportarea ostatecilor în afara teritoriului Algeriei, adăugând că autorităţile nu vor negocia cu teroriştii şi nici nu le vor îndeplini cererile, care cuprind eliberarea de islamişti din ănchisorile algeriene şi terminarea intervenţiei militare franceze în Mali.

Clădirile exploatării de gaze naturale unde se află în prezent teroriştii şi ostatecii, sunt înconjurate de către soldaţi din armata Algeriei.

“People’s National Army forces (ANP) and security services arrived on the scene and immediately took all measures to secure the region and find a quick solution to this situation, which is closely followed by the authorities,”

Au comunicat autorităţile algeriene într-un comunicat de presă transmis către Algeria Press Service.

Criza ostatecilor apare în momentul în care militarii francezi iau cu asalt poziţiile islamiştilor radicali şi ale rebelilor tuaregi.

Algeria a dus un sângeros război în anii ’90 împotriva insurgenţilor islamişti, război în care au murit circa 200 000 de algerieni.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –