IAR-330 Puma M

IAR-330 Puma M

Pentru prima dată implicaţi­ile tensiunilor de la 450 km de graniţele României se văd în economie. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a notificat producătorii de tehnică militară cu privire la posibilitatea tri­plării comenzilor destinate armatei în acest an.

…anunta Ziaul Financiar in editia printata de azi.

Stirea se potriveste manusa anuntului facut de esalonul politic de la Bucuresti acum ceva vreme, potrivit caruia, bugetul destinat apararii va creste de la 1% din PIB (adica aproximativ 1.5 miliarde de euro, in momentul de fata) pana la pragul de 2% din PIB (in 2017).

E bine de stiut ca situatia tensionata din Ucraina nu a ramas fara ecou pe plaiurile mioritice.

„Cei de la Ministerul Apărării ne-au anunţat înainte de Paşte că în 2-3 săp­tă­mâni să ne pregă­tim pentru că vor fi lansate comenzi de 2-4 ori mai mari ca valoare anul acesta. So­cie­tă­ţile nominalizate pentru aceste comenzi suplimentare sunt Avioane Cra­iova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov. To­tuşi mă gândesc că Ministerul Apă­rării nu poate să-şi de­păşească bugetul aprobat pentru acest an, deci înainte de toate ar trebui să existe o hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului Apă­rării. Şi la alte comandamente există intenţii de majorare a comenzilor, nu numai la comandamentul for­ţelor aeriene, respectiv comandamentul terestru, infanterie şi marină“, a declarat Mihail Ton­cea, preşedintele Or­ga­ni­zaţiei Pa­tro­nale din Indus­tria Aero­nautică.

Dintr-o succinta analiza pe text rezulta ca aceasta “triplare” a comenzilor se refera la industria aeronautica. Mai exact revizii capitale si refacere a resursei pentru cam tot ce zboara prin ograda proprie: MiG-21 LanceR, IAR-99 Standard/Soim (comenzi promise de multa vreme celor de la Avioane Craiova) si IAR-330 Puma.

Nu chiar ce ne asteptam dar… Mai bine decat nimic.

– Marius Constantin –