Aviaţie

Tejas efectueaza teste finale

LCA Tejas

A început să-mi placă de ăsta mic. Între el şi FC-1 se va da lupta pentru câştigarea în istorie a locului pe care MiG-21 îl va lăsa vacant peste câţiva ani. Nu văd prea mare succes la export al celor două şi mă gândesc la o înlocuire a lui MiG-21 doar la categorie, nu şi la notorietate. Mai mult, cele două paseri vecine vor fi excelente în rol de carne de tun, bune la îngrămădeală, impresionante ca şi număr, etc. Desigur, excelente pentru poliţie aeriană…

Nu am mai visat de mult şi ăsta e unul dintre dezavantajele trecerii de la simplu blog la aspectele oficiale ale unui portal. Acum îmi vine s-o fac şi gândindu-mă la Tejas, FC-1, chiar şi la AMX, nu văd ceva impresionant, care să mă dea pe spate.

Ştiu că banii sunt problema. Dar zic că şi curajul ne lipseşte! Ori poate mândria de a avea rezultate, sau nu mai avem interesul de a face ceva?

Forţele Aeriene Române au în prezent nevoie de un avion care să îndeplinească în primul şi în primul rând misiunile de poliţie aeriană. Restul, au devenit mai puţin importante…

Dacă proiectele ARCA vor fi încununate cu laurii reuşitelor, ştiu eu nişte instituţii ale statului cărora ar trebui să le fie ruşine. În douăzeci şi doi de ani am fi avut un motor – printr-o metodă sau alta. Am fi putut demara producţia de IAR-95 şi acum, în 2012, am fi avut cu ce.

Ehe… unde-i apa aia rece? Se pare că de la caniculă mi se trage!

Îndărăt la ştirea-ştire: paserea indiană, monomotoare, subţirică în kile, supersonică şi agilă, efectuează în prezent probele finale şi testele de trageri cu armamentul întru obţinerea clearance-ului operaţional.

Testele curente cu Tejas au loc în Chandan, poligonul Pokhran din districtul Jaisalmer.

“Three of these Tejas aircraft have been taking off from forward Air Force bases to pound on an area with a variety of armaments – from precision guided bombs to conventional bombs weighing up to 500 kg during the tests. These exercises constitute the most important phase ahead of the aircraft’s formal induction by the Indian Air Force and are intended to ensure that the bombs are released and hit targets on the ground with accuracy,”

“The IAF officially accepted its first Tejas fighter on March 21, 2011. The Tejas is planned to be cleared for operational service by this year end. The initial weapon tests including bombing begun at Pokhran firing range last year. Tejas’ final operational clearance has reportedly been delayed till mid-2013 or later,”

Patruzeci de avioane Tejas LCA Mk 1 sunt comandate, urmând ca alte 10 escadrile (180 avioane) să fie dotate cu LCA Mk 2.

Sursa: Times of India

– Resboiu –

28 Comments

 • Bre, acest experiment, de-i zic indienii LCA e de toata jena…daca le-a luat “doar” 20 de ani sa-l bage in testele pentru certificare, cat le-o mai lua sa-l si puna in serviciu?

  Sa fie la ei acolo…

   • Da, chiar! Fac indienii ceva bun asa incat sa zicem ca am dori sa cumparam ceva de la ei? Militar vorbind.

    • Elicopterul ala usor… Cum dracu ii zice? Noi chiar avem nevoie de ceva care sa inlocuiasca IAR-316, iar daca “ala” indian este mai ieftin decat EC-135 si la fel de bun, ar merita cumparat de Romania. Asa, ca raspuns la indemana fata de intrebarea ta.

     • Din ce citesc io pe „Aripi Argintii”,in momentul de fata pe Boboc mai sunt inca 6 IAR-316,dintre care 4 sunt construite in perioada sfarsitului anilor 1980,perioada 1985-1988.

      Avand in vedere ca sunt in momentul de fata elicoptere de acest tip care au peste 30 de ani vechime si sunt inca in serviciu,atat la noi in tara cat si prin alte zari,inclin sa cred ca ca IAR-316 vor prinde anul 2020 ba chiar cativa ani dupa.

      Avem acces la piese de schimb pentru a le putea mentine zburatoare,sunt echipamente de o importanta redusa,inlocuirea lor cu 4-6 EC-135,la un pret de 3,5 milioane euro bucata plus alte acareturi ar insemna cam 20-30 milioane de euro,cea ce la un buget de achizitii de 200-300 milioane euro pentru urmatorii cativa ani si o multime de alte sisteme care se prabusesc,necesita cheltuieli,modernizari etc,face problematica inlocuirea lor,a IAK-52,prin 2011 spuneau ca ar vrea sa le modernizeze deci pe semne ca EC-135&alte varianta peste 10-15 ani,daca se vor mai cumpara si nu se va decide ca mai bine cumpara ore de zbor pe la vreo scoala din asta privata de zbor.

 • Ce ne-om fi amuzand noi, care nu mai facem NIMIC, de indieni, care mai fac ceva.

  Aia mai fac un Tejas. Stiu, e absolut jenant, sunt mult mai bune epavele ruginite de IAR93.

  Si machetele de IAR95.
  Cu alea o sa zboare RoAF in curand,

  Aia mai fac un Brahmos, niste rachete balistice cu incarcatura nucleara, un tanc, o fregata, o corveta, o racheta AT, o racheta AA, un elicopter usor, un radar.
  Plus multe alte acadele. Multe altele sunt in diverse stadii de dezvoltare.

  Noi mai facem misto…cacam de asta mai suntem buni…

  • Ei fac, fiindca au bani, sint independenti si colaboreaza cu Rusia, majoritatea tehnologiilor si experienta de la rusi o au.

   • OK. Sa inteleg ca la noi s-au terminat banii. I-au luat indienii pe toti. Ma rog, asta e alta discutie.

    Si noi cand mai faceam ceva colaboram cu altii.
    RR Viper nu l-am proiectat si construit noi de la zero la Turbomecanica.
    Nici Pumele si Alouette la Brasov. Nici motorul de tanc. Nici tunurile, ori aduse de la rusi si modernizate, ori fabricate cu sprijinul chinezilor.
    N-am proiectat noi nici AKMul, si il producem.
    Asa se aduna experienta…

    Aia macar construiesc ceva. Cu know-how rusesc, cu motoare importate, aia masii, dar mai fac ceva.

    Asta nu le scade meritele.
    Si nici nu ne aduce vreo scuza noua.

    Asa ca haideti sa radem de indieni, ce prosti sunt, ca au bani, sunt independenti, colaboreaza cu Rusia si isi fabrica avioane, tancuri, rachete. Ce boi sunt indienii astia!

    • am avut colegi indieni pe la munca,la fel din bangladesh si pakistan…
     sa-ti spun in ce conditii traiesc majoritatea?
     sau cat iau pe luna?…se multumesc cu mai putin de 80 euro
     sa spun nivelul de civilizatie din india ,aparte de cateva multinationale ,park-uri de software?
     vrem asta ptr romania?..doar de dragul de a fabrica 100 lca?
     razboiul rece ,in acceptiune lui…se reaviva in area pacific-indian ,de asta conflictele astea recente …si interesul de a controla afganistan,siria si ce mai e pe acolo
     posibilitatile de conflict in zona noastra sunt mult reduse
     putin,una spune alta face,…spune populatiei …discursul ala cu dusmanul american(mare parte a populatiei ,ca si pe la noi ,care au lucrat in sistemul comunist ,nostalgicii),ptr ca oamenii vor sa-l auda,in schimb in deciziile pe care le ia e foarte pragmatic,chiar prooccidental as spune
     interesele in zona noastra cele cu rusia ,tind sa fie convergente…mie personal nu-mi place si nu as vrea o influenta de tip cultural(noi suntem clarr cultura europeana…nu de sorginte slava)ca cea de pe timpul perioadei sovietice
     de colaborare economica ,daca e benefica de ce nu?
     asa ca daca nu avem posibilitati de conflict …de ce sa rup bugetul ,in procent din pib in doua ,doar ptr a fabrica avionase si alte acareturi
     avem nevoie de industrie high tech,ptr ca acolo creste valoarea adaugata mult,deci salarii si nivel de trai…dar sustenabila economic ,care sa se vanda sau sa fie duala ,sa se sustina si pe piata civila(precum dassault,iveco),nu sa bage guvernul bani in absurditati si populatia sa traiasca la un nivel mizerabil
     avem nevoie mare de infrastructura,autostrazi,apa curenta la sate …drumuri judetene in conditii,reorganizare teritoriala(regionalizare)
     armata dimensionata corect(nu sute de avioane)si cu echipament modern,fiabil…nu haos logistic
     industria de aparare trebuie sa fie sustenabila(nu sa traiasca din comenzile armatei),contractele cu armata sa-i serveasca drept publicitate(cum fac mai toate statele),mai ales ca acum mergem cu aliatii prin toate conflictele(cum ar fi fost 30 de camioane roman,facute mrap ..ptr ai nostri inloc de cele donate de americani…ii faceai publicitate gratis)
     realist vorbind ..noi putem produce (viabil economic),un trainer avansat(iar-ul xt,99)bun…,o platforma senilata si una pe roti blindate(asta ca produse mai complexe),cu diversele derivate,…restul e la ani lumina sa le faci si ar insemna bani bagati fara finalitate certa
     india si alte tari din astea nu sunt tocmai modele de urmat

     • De acord cu ce spui Nico, in special ultima fraza ca Romania poate produce.., si trebuie sa produca,in asa mod ar sustine si economia si multi specialisti si oameni invatati.. Ce am vrut sa spun eu ,e ca India in decizii este mai independenta..Romania depinde mult in decizii de EU si SUA, poate asa e si normal , nu ma bag eu, dar i-mi pare ca chestia asta costa..

      • cu india si independenta in decizii ai dreptate
       cu noi cu independenta stii cum o vad eu…
       noi ne-am casatorit cu natto si ue ptr ca am vrut si era varianta cea mai convenabila
       acum intr-o casnicie stii cum e ..
       tu mai spui:
       -nevasta ,vreau sa-mi iau masina noua ,stii am vazut una noua …e tare,are …
       nevasta:tu esti nebun,avem rata la casa ,la masina de spalat…vine copilul,scoala….deja te doare capul
       dar ,trebuie sa gasesti o cale ,un compromis daca vrei sa ai si masina si sa mai si dormi cu nevasta in pat

    • Bre situatia Armatei Romane nu este deloc una roza din multiple cauze.

     Dar daca ne comparam cu India este corect sa ne uitam la un singur lucru.

     Cheltuielile militare ale Romaniei per capita sunt de aprox 100$.

     India are cheltuieli militare per capita de 30$.

     Desigur India are o populatie de 1,2 miliarde locuitori si cheltuieli mult mai reduse cu personalul,la ponderea bugetului/PIB-ului/populatiei,ramanend astfel disponibile niste 15-20 miliarde dolari anual pentru cheltuit pe armament si intretinerea lui.

    • @GSG9
     “OK. Sa inteleg ca la noi s-au terminat banii. I-au luat indienii pe toti. Ma rog, asta e alta discutie….”

     Bre, esti transant ca de obicei…:)
     Treaba e ca spre deosebire de noi, indienii au un buget al apararii mult, mult mai mare. Spre seosebire de noi (astia aparati de NATO) indienii au clinciuri de zeci de ani cu Pakistanul, si evident cu China (deci sunt mult mai motivati sa puna pe picioare o industrie de aparare viabila).
     Marea lor problema e cu forta de munca specializata (se chinuie de zeci de ani sa obtina asa ceva si faptul ca au asamblat cateva sute de MiG-21 Bis, MiG-27 si Su-30 nu-i ajuta foarte mult…) COntrolul calitatii e o si mai mare problema la ei…Asa se explica numarul mare de cazaturi de la ei.
     Problema fortei de munca specializate e valabila (stii bine) si la noi, cu unica diferenta ca ai nostri au plecat pe afara iar ai lor nu sunt in stare sa invete meserie…
     Spre deosebire se noi, politicienii lor nu caraie niciodata la ce zice armata, pebntru ca-si dau seama ca daca nu au o armata tare, patesc iar ce au patit in ’75 (parca…sau era ’78) cand au intrat chinezii peste ei prin Tibet… Nu te gandi ca au mai multa logica decat ai nostrii sau ca e mai putina coruptie… dar intotdeauna se gasesc bani pentru armament…

     • E in 62 treaba cu ceainizii.Ii otara mai complicata,pt. ca daca se mai intindea oleaca cafteala,rezervele indiene ii haleau pe ortacii lui Mao.Dar cand vine vorba de cerut bani,agitat spirite si alte chestii de PR,memoria incidentului pica de minune.

      • Bre treaba e aflata de la un indian (pur sange)…omu’ zicea ca intaririle trebuiau sa lase camioanele la baza muntelui si de acolo ii astepta un drum de cel putin 4 zile (mers pe jos), asta in timp ce chinezii aveau autostrazi si cai ferate pana la marginea platoului…

     • Breh,

      Poate nu ma exprim eu bine, ca nici n-am timp sa dezvolt, trebuie sa mai termin si altele…

      Eu vorbesc de armata/armament, ca de aia aici e resboiu.ro si nu blondele-la-bustul-gol-pt-pace.go.ro

      Pe la inceputul threadului mi s-a parut ca faceti un pic misto de ei, de avionul lor, ‘dezvoltat’ in 20 de ani.

      ‘Dupa 20 de ani’ la ei tot iesi ceva, la noi, cam nimic.

      La ei ies rachete, tancuri, bapoare, havioane etc.

      La noi s-a ingropat in ultimii 20 de ani tot ce s-a putut.

      Chestia cu banii:

      Bani sunt si in PIBul Romaniei. Destui.
      Ca nu sunt directati suficient catre Armata (suficient, nu prioritar), asta e alta discutie.
      De aia am zis ca nu s-au terminat banii la noi…

      Ca sunt directati catre dezvoltarea(?!?!) Romaniei, nu e foarte vizibil. India e una dintre cele mai corupte tari din lume si totusi le raman bani si pt Armata. Adica se fura se fura, dar macar se incearca sa se mai faca si altceva.

      Noi investim puternic in infrastructura: borduri, telecabine, autostrazi la trei ori pretul european, in gauri negre in primarii, spitale unde se cumpara medicamente la preturi umflate, se cumpara echipamente medicale la preturi umflate numai pt comisioane si dupa aia stau aruncate printr-un sala, nefolosite…ETC!!!

      Presupun ca nivelul de trai al populatiei creste vazand cu ochii, as we speak, ca tot vorbim de cum sa directionam banii si sa nu-i irosim pe armament.

      Le stiti si voi! Si nu, nu e politica.

      Suntem ‘aparati’ de NATO: Hmm, nu stiu ce sa zic.
      Sunt doar niste garantii de securitate.
      Dar ai vedeti voi pe francezi si pe nemti sa vina aici sa moara pt voi? Eu nu.

      Asa ca in caz de pocneala or sa ramana o mana de ‘profesionisti’ cu trei fieratanii uzate drept core-assets.
      Si atunci o sa se dea mobilizarea generala, sa vina boimea sa apere tara. Cu furcile probabil. Carne de tun.
      Ca rusii, 2 legati la o pusca si in spate securistii cu mitraliera.

      O sa muriti cu zambetul pe buze pt tara, pt ca zeci de ani ne-am ‘dezvoltat’ la greu, bagandu-ne picioarele in dotarea Armatei. Si n-am reusit decat sa ne imbogatim conducatorii.
      Si nici aia nu-s multumiti de prestatia noastra…se putea si mai bine…

      Ca e liniste prin zona:
      Mie nu mi se pare o zona linistita. Tiraspolul. Ukraina. Rusia.
      O fi liniste pe la Elvetia, Olanda, nu aici.

      Daca li se scoala si intra rusii in Rep. Moldova noi o sa dam din buze. La ONU si NATO. Unde preferati voi.

      Si rusii or sa-si vada de treaba, findca noi nici nu prea avem cu ce si nici chef nu prea avem sa luptam.

      Mai latra si Ukraina la noi. Si stam drepti, ca la ce Armata mai avem, ne fac si aia muci. Cand ne-au mutat geamandurile am stat intzepenitzi…

      Ungurii ne-ar trage-o si aia in Ardeal fara jena daca ar putea.

      Putin: Da, e chiar simpatic.
      E un tip pragmatic, e neagra la judo(pe bune), e deschis la discutii, afacerist, baiat gigel.

      Nu prea s-au asteptat astia din Vest sa dea in Georgia cum au dat, nu?
      L-au testat, a trecut testul…

      In concluzie: noi nu investim in productie locala de armament, ca nu e ‘sustenabila'(e chiar ‘energofaga’), noi investim in ‘infrastructura’ si in ‘nivelul de trai’ al cetateanului, zona e ‘linistita’, Putin e ‘baiat bun’ etc…

      • de cand nu”ai mai vizitat”romanica?
       parca vorbesti de angola
       ai mers pe a 2 vreodata,a3 a fost lipsa de experienta ,expertiza in constructia de mari obiective in infrastructura
       si contractele au fost redactate de …”ingineri”…din aia cu facultate ,nu de retarzi cu un bacalaureat…, dar cu un mare “dar”aici….fara nici un fel de experienta,in proiecte de asemenea anvergura
       s-a vazut diferenta ,cand ue ,ne-a asigurat expertiza,vazand de ce bani dispunem…si cum au scazut costurile de pe a1
       un program precum lca ,poate insemna vreo 10 miliarde euro costuri initiale
       nu are rost sa exemplific de ce …ca imi vei raspunde ca nu-s vreun egspert cu facu'(chestia cu egspertu….sper ca nu te superi ca ti-am copiat modul de a-l scrie,nu vreau sa crezi ca sunt ironic cu tine sau te privesc de sus cum faci tu…prin exprimare)

      • Mie chiar imi place Tejas. Cum arata, ca altele nu a demonstrat pana in prezent. De mine zici ca faceam misto de Tejas? Poate ca m-am exprimat naspa de s-a inteles asa ceva.

       • nu ,ii raspundeam lui @gsg 9….el de mai multe ori cand i-am raspuns ,a spus ca nu-s nici un fel de egspert
        dar la subiect …crede cineva ca rusia se risca la nu-stiu ce interventie cand in europa zboara peste 300 typhooni
        georgia era georgia…si tot au ridicat piciorul de pe acceleratie cand au venit emisarii europeni

       • apropo de tejas ,eu nu am mare incredere
        pe hartie arata ceva mai bine decat un t 50,dar astia ce-l fabrica nu au nici un fel de traditie in constructia de aeronave…or sa aiba o gramada de probleme de calitate(cred eu)

 • Resboiu, sa inteleg ca ati luat si voi virusul cu ce echipamente si avioane am fi putut sau am putea face prin Romania?! 🙂 Si pe urma, cum ziceai “ne vine sa ne stropim cu apa rece” (nu mai retin exact)? Noroc ca e vara 🙂

  Nu-i rau sa visam, ca pe termen scurt cam asta ne-a ramas… si doar asa nu ne pierdem speranta ca intr-o zi va fi altfel si pe la noi, probabil peste muulti ani de-acum inainte.

  • Pe la noi se vor mai face peste multi ani avioane de lupta doar daca vor trantii europenii o linie de asamblare pentru avioane de lupta la noi in tara.

   Pe termen mediu-lung nu cred ca se mai pune problema unei Armate Romane ca institutie de a unei Romanii independente ci a unui corp militar romanesc ca parte componente a unei armate confederate europene,asta sa spunem la orizontul lui..2050-2070,si cine stie poate ca pe termen foarte lung corpul asta militar romanesc se va dizolva intr-o viitoare armata a unei federatii europene,fara a mai avea nici o caracteristica nationala,de comanda,componneta etnica,dotare.

   In contextul asta este aproape imposibila dezvoltarea unui avion de lupta romanesc,costa multe zeci de miliarde euro,ai sanse minime sa il exporti si sa il faci viabil economic.

   La noi solutie pe termen lung este lipirea industriei locale de aparare in diverse programe din astea multinationale,abandoneaza ei francezii,englezii dezvoltarea pe cont propriu de sisteme de armament de unii singuri,apoi noi..

 • nu pupam noi Tejas stati linistiti, e prea naspa si e facut de indieni…cand vulpea nu ajunge la struguri zice ca nu sunt buni 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: