În cadrul vizitei oficiale în Israel, prim ministrul Ludovic Orban s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. În cadrul vizitei, delegației României i-au fost prezentate tehnologii avansate din domeniul apărării ale Elbit Systems, inclusiv UAS-ul (sistemul aerian fără pilot/dronă) Hermes 450.

Hermes 450 UAS prezentat oficialilor romani

Hermes 450 UAS prezentat oficialilor romani

Elbit Systems a anunțat că va deschide o linie de asamblare de drone în România, dup ce în mai 2020, Avioane Craiova, Romaero și Elbit Systems au semnat un memorandum de colaborare pentru a produce drone în România.

Părțile componente ale dronelor ar fi produse la Elmet Bacău (subsidiara Elbit Systems în România) și asamblate în totalitate în România.

Elbit Systems are deja patru capacități de producție în România:

  • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware;
  • A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electornice, cu destinație militară și civilă;
  • Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice, printre care drone și turele cu echipaj și telecomandate (cu arme în calibrele 12,7mm, 25 mm și 30 mm);
  • Elmet Măgurele – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Despre Elbit Systems în România:

Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a făcut transfer de tehnologie.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a Armatei Române: pentru Forțele Aeriene (MiG-21 LanceR, Puma SOCAT, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru Forțele Terestre (LAROM, Piranha), pentru Forțele Navale (Puma Naval și simulatore navale), etc.

În anul 2020, Avioane Craiova, Romaero și Elbit Systems au semnat un memorandum de colaborare pentru a produce drone în România.

Pentru a onora contractele încheiat cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești.

Cele patru fabrici, în ca muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului.

Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

Despre Elbit Systems

Elbit Systems este o companie internațională high-tech care derulează proiecte în domeniul apărării, securității și în domeniul civil în întreaga lume.

Prin subsidiarele din toată lumea, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospațial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicații, computere, informații, supraveghere și recunoaștere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spațiale electro-optice, sisteme electro-optice avansare, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date și comunicații, sisteme radio și cibernetice și muniții.

De asemenea, compania își concentrează eforturile pe modernizarea platformelor actuale, dezvoltâng noi tehnologii pentru apăare, securitate națională, aplicații civile, cât și pe furnizarea de servicii de suport, inclusiv training și sisteme de simulare.

Iulian Iamandi